Belmondo objavio memoare

Legendarni francuski glumac Žan-Pol Belmondo objavio je memoare i album fotografija u kojima se osvrnuo na svoju dugu karijeru tokom koje je snimio oko 80 filmova.
U knjizi "Hiljadu života vredi više nego jedan", u kojoj su, pored glumčevih sećanja, i anegdote iz njegove bogate karijere, kao i albumom fotografija "Belmondo od Belmondoa", objavljenim prošlog ponedeljka, slavni umetnik govori o svojoj reputaciji "cirkuskog klovna".
 
"Nikada me nisu ozbiljno voleli", navodi 83-godišnji Belmondo u svojoj knjizi.
 
Vođen, kako je sam govorio, "željom da od sebe pravi budalu zapisanom u njegovom genetskom kodu", Belmondo je neprekidno zbijao šale na snimanjima i konferencijama za novinare.
 
  
 
Glumac, poznat u Francuskoj i po svom nadimku Bebel, često je isticao da su ga kritičari "pogrešno shvatali".
 
"Ako se u nekom filmu ne ludiram i ne izvodim trikove i piruete, kritika me je rešetala", kazao je Belmondo.
 
On se takođe osvrnuo na susret sa francusko-švajcarskim sineastom Žan-Likom Godarom, koji je, kako je rekao, "zapečatio njegovu sudbinu" kada ga je pozvao da dođe u njegovu hotelsku sobu i obećao mu 50.000 franaka za snimanje filma.
 
Po sopstvenom priznanju, Belmondo se uplašio "sumnjive ponude čoveka koji ga je prestravio svojim blagim švajcarskim akcentom i tamnim naočarima". Tada je dobio ulogu mladog sitnog kriminalca Mišela u filmu "Do poslednjeg daha", koji je postao simbol francuskog "novog talasa" i koji ga je vinuo među legende.
 
Umetnik se prisetio i bliskog prijateljstva sa slavnim francuskim glumcem Alenom Delonom.
 
"On i ja bili smo različiti kao nebo i zemlja, ali smo već posle prvih umetničkih koraka počeli da gradimo paralelne filmske karijere: obojica smo otkriveni 1960. godine, radili smo sa rediteljima kao što je Žan-Pjer Melvil i često igrali uloge gangstera ili usamljenika", kaže Belmondo.
 
Proslavio se ulogama u filmovima "novog talasa" 1960-ih godina, da bi 1970-ih postao zvezda akcionih filmova, a osim sa Godarom, Trifoom i Melvilom, sarađivao je i sa Lujem Malom, Alenom Reneom i Klodom Šabrolom. Njegovi najpoznatiji filmovi su "Profesionalac", "Borsalino", "Do poslednjeg daha" i "Čovek iz Rija".
  • Belmondo

    06.11.2016 03:30
    Belmondo
    Gledao sam njegove filmove kao klinac.
    U Americi ne znaju ni za njega a ni za Alena Delona
    Ne znaju sta gube ako se ja pitam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.