IMDb tuži Kaliforniju zbog zahteva da ne objavljuje godine glumaca

Filmska internet baza podataka (The International Movie Database IMDb) tužiće američku državu Kaliforniju zbog zakona koji propisuje da sa svog sajta na zahtev glumaca ukloni podatke o njihovim godinama.
IMDb, koji sadrži informacije o filmovima, televizijskim serijama, glumcima, rediteljima, saopštila je da taj zakon krši njihovo pravo na slobodan govor, prenosi Bi-Bi-Si.
 
Holivudski glumci dugo su se žalili na starosnu diskriminaciju u filmskoj industriji. Među njima je i glumica Helen Miren, koja je rekla da glumci kako stare dobijaju samo odredjen tip uloga i da su često zanemareni.
 
U Kaliforniji je u septembru usvojen zakon koji nalaže da taj vebsajt ukloni detalje o godinama pretplatnika na njihov zahtev. "IMDb deli cenjen cilj sprečavanja starosne diskriminacije, ali to je neustavan zakon koji ne doprinosi napretku, a komoli ostvarenju tog cilja", navedeno je u saopštenju.
 
Predstavnik kalifornijskog tužilašta je rekao da su informacije o godinama holivuskih zvezda dostupne na drugim internet stranama, ali da je cilj zakona da "zaštiti manje poznate glumce koji se nadmeću za manje uloge".

Teme

IMDb

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.