VIDEO: Filmovi koji su bili nepoželjni u Jugoslaviji

Jugoslovenska kinematografija je pored mnogobrojnih uspona i padova, preživela i velike udarce zahvaljujući cenzuri i zabrani filmova, a najveća šteta je naneta filmovima crnog talasa.
Kako piše "Blic", kulturni poslenici i političari u Jugoslaviji nisu bili blagonakloni prema filmskim ostvarenjima koja su sadržala scene seksa, nasilja ili zagovarala neke drugačije političke slobode.
 
Grad (1963)
 
Film po scenariju Kokana Rakonjca, Marka Babca i Živojina Pavlovića je jedini koji je bio i sudski zabranjen u bivšoj Jugoslaviji. Likovi u filmu koji se kreću od homoseksualca do prostitutke, ali i sama priča, nisu naišli na razumevanje tadašnje vlasti.
 
 
Jutro (1967)
 
Film Puriše Đorđevića i pored toga što je osvojio brojne nagrade, bio je zabranjen. Pretpostavlja se kako je moralistima tadašnjeg doba najviše smetao glavni lik partizanskog poručnika Smokija koji samo misli na seks, pa tako i na grobu nekadašnjeg saborca se ne libi da se udvara mladoj partizanki.
 
 
Rani radovi (1969)
 
Film Želimira Žilnika na alegoričan način izlaže priču o mladim učesnicima studentskih demonstracija u junu 1968. u Beogradu. Iako je osvojio prestižnu nagradu Zlatni medved na Berlinskom festivalu, film nije prikazan u SFRJ.
 
 
Plastični Isus (1971)
 
Režirao ga je Lazar Stojanović koji se nije libio da Tita uporedi s Hitlerom, a nakon prikazivanja filma završio je u zatvoru. U filmu se prvi put pokreću tabu teme, poput homoseksualnosti i promiskuiteta, a i prvi put se u jugoslovenskom filmu pojavljuje goli muškarac.
 
 
Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji (1971)
 
Film Bahrudina Čengića je premijerno prikazan u Puli na filmskom festivalu 1971. godine, nakon čega je zabranjen i nikada se nije našao u kinematografskoj distribuciji.
 
 
WR - misterije organizma (1971)
 
Ovaj poludokumentarac Dušana Makavejeva za mnoge je jedno od najboljih ostvarenja jugoslovenske kinematografije koje nikad nije ušlo u komercijalnu distribuciju, a sniman je u SAD i SFRJ od 1968. do 1971. Posvećen je Frojdovom učeniku Vilhelmu Rajhu.
 
  • vintage

    04.12.2016 20:23
    Odlicni filmovi .
  • Rafaelo

    04.12.2016 17:56
    ne ponovilo se
    Bas je dobro sto jjugoslavije vise nema.
  • Tja1 (po drugi put)

    04.12.2016 11:25
    posto prvi put komentar nije prosao, ne znam zasto.

    Ako su rani radovi sa golim muskarcem snimljeni 1968. godine,
    onda goli muskarac u Plasticnom Isusu iz 1971. ne moze biti prvi goli muskarac domaceg filma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.