Programski savet RTS traži prekid emitovanja "Nemanjića", Bujošević demantuje

Programski savet Radio-televizije zatražio je od menadžmenta i uredničkog kolegijuma Javnog medijskog servisa da ne emituje naredne nastavke igrane televizijske serije o Nemanjićima, dok se na internoj projekciji u RTS ne odgleda cela serija, ili bar njena polovina.
Predsednik Programskog saveta prof. dr Milivoje Pavlović je za FoNet potvrdio da je takav stav većinom glasova usvojen u petak na sastanku Programskog saveta i ocenio da time nesporazumi oko ove serije, čiju je prvu epizodu RTS prikazao u novogodišnjoj noći, po svemu sudeći, ulaze u novu fazu.
 
Prema Pavlovićevim rečima, Programski savet RTS je pisani zahtev o tome uputio prof. dr Vladimiru Vuletiću, predsedniku Upravnog odbora RTS, Draganu Bujoševiću, generalnom direktoru, i Nebojši Bradiću, glavnom i odgovornom uredniku Kulturno-umetničkog programa RTS.
 
U pismu, koje je potpisao Pavlović, "ovaj zahtev se obrazlaže programskim, produkcionim i kulturološkim značajem serije o Nemanjićima, kao i pretežno negativnim reagovanjem opšte i stručne javnosti posle emitovanja prve epizode".
 
"Zahtev Programskog saveta temelji se na odredbama Zakona o medijskim servisima, Statutu RTS i aktima o delokrugu rada Programskog saveta, odnosno, onim stavovima ovih dokumenata koji naglašavaju pravo i obavezu Saveta da razmatra kvalitet programskih sadržaja i vrednuje domete ostvarivanja programske koncepcije Radio Beograda i Televizije Srbije", navodi se u dopisu.
 
Pavlović nije želeo da govori o budućim potezima Programskog saveta, ističući da je RTS veliki i dobro uređen sistem, u kojem se "tačno zna ko šta radi i za šta odgovara".
 
"Mi ćemo u potpunosti uvažavati načela slobode stvaralaštva i ingerencije uredničkih timova RTS. Kad odgledamo bar polovinu serije, formulisaćemo svoje stavove, a konačna odluka biće na menadžmentu i urednicima Televizije", napomenuo je Pavlović.
 
On se "iskreno nada da je nastavak serije bolji, i da će se smanjiti ili sasvim otkloniti ona preduga lista primedbi na prvu epizodu".
 
Upitan šta će se dogoditi u suprotnom slučaju, Pavlović je odgovorio: "E, onda bismo svi bili u velikom problemu...".
 
Bujošević: Savet nije tražio da se ne emituju Nemanjići
 
U dopisu koji sam dobio od Programskog saveta RTS nigde ne piše da se traži da se serija "Nemanjići" ne emituje dok članovi Programskog saveta ne pogledaju bar pet epizoda, izjavio je generelni direktor RTS Dragan Bujošević.
 
On je ocenio da je to, sudeći po FoNetovoj informaciji, tumačenje predsednika Programskog saveta Milivoja Pavlovića.
 
Bujošević je u izjavi FoNetu citirao dopis Programskog saveta u kojem se kaže: "Smatramo da bi bilo celishodno da se članovima Programskog saveta, pre početka emitovanja celine serije, na internoj projekciji prikaže bar pet prvih epizoda".
 
Prema rečima Bujoševića, u drugom delu Pavlovićeve izjave on kaže da je odluka o emitovanju na uredništvu i menadžmentu, baš kako to predviđaju zakoni i propisi na koje se predsednik Programskog saveta i poziva u svom dopisu predsedniku Upravnog odbora, generalnom direktoru i uredniku Kulturno umetničkog programa RTS.
 
U Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS se insistira na autonomiji uređivačkih timova i nezavisnosti uređivačke politike, ističe Bujošević.
 
  • Neocesljana baba

    14.01.2018 12:36
    @Djerdji Šarić
    Ako je tebi normalno da vizantijski car kaze 'ti nisi normalan', onda je vizantijski car debelo u pravu.
    I treba te uhapsiti kao sto su radili u 12. veku.
    Bre.
  • Djerdji Šarić

    14.01.2018 09:27
    uopšte nije loše
    Serija uopšte nije loša. Makar će malo ukrstiti koplja istoričarima.
    Sve je prikazano, i borba za vlast, i ljubav za imanjem i vlast, i moć vere u bolje, porodica, čak je i žena poštovana, humanost-usvojili sirotu devojčicu, viljuška , fotografija serije lepa, ......Ono što smeta mnogima....govor, jezik....pa treba što više gledališta da razume, ovo nije serija za bolje obrazovane, već za gledalište koje treba odvojiti od raznih sumnjivih sadržaja.....Televizija mora da bude gledana, ovo je kao kompromis.....važno da smo krenuli....
  • /

    14.01.2018 08:28
    /
    sta sve nije pustano na rtsu
    ovde je prvo borba oko interesnih zona

    radovali ste se mamuli i crnom budi
    a sada vam odjedared nis ne valja

    rts je sistem u koji se tesko moze uci.
    njegov sistem organizovanja sigurno nije u standardu pridruzivanja i to ne po onom sta emituje vec mehanizmu korupcije i nedodirljivih





Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.