Preminula legendarna Lola Novaković

Poznata jugoslovenska i srpska pevačica Zorana Lola Novaković preminula je u 81. godini života.
Izuzetno popularna bila je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. Kao predstavnica Jugoslavije, 1962. godine je sa kompozicijom "Ne pali svetla u sumrak" osvojila 4. mesto na takmičenju za "Pesmu Evrovizije".
 
Lola je zvanično počela svoju karijeru 1957. kada je primljena u Radio Beograd kao stalna vokalna solistkinja i iste godine je sa zapaženim uspehom branila državne boje na sajmu u Lajpcigu.
 
Tada je snimila prvu ploču za diskografsku kuću DEKA sa pesmama "Alisa u zemlji čuda" i kubanskim hitom "Babalu" na španskom jeziku.
 
Učestvovala je na Opatijskom festivalu 1958. sa pesmom "Kućica u cveću", a 1959. odlazi na turneju po Bliskom istoku i zadržava se u Bejrutu do leta 1960.
 
Po povratku u Beograd održava prvi solistički koncert u Domu sindikata, za koji su ulaznice bile rasprodate za dva nepuna časa.
 
Lola je bila prvi domaći estradni umetnik koji je gostovao u Rusiji 1960. godine. 
 
Učestvovala je u dečjoj televizijskoj emisiji "Na slovo, na slovo". Od 2000. godine, Lola je bila stalna članica Pozorišta na Terazijama, u emisijama Radeta Marjanovića "Dobra stara vremena" čije predstave gostuju po gradovima Srbije, Republike Srpske, kao i u inostranstvu.
 
Po raznim radijskim i televizijskim studijima postoji oko 500 tonskih zapisa Lolinih pesama koje su izašle na oko pedeset albuma. 
 
Autor: RTS
 
  • Matorac

    03.04.2016 17:25
    Ode legenda!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.