Recept dana: Sočna turska pita

Oprobajte se u pravljenju ove ukusne pite na turski način.
Zamesiti testo od kilograma oštrog brašna, malo soli i dva jajeta, dodati i vode i umesiti kao za rezance. Gotovo testo podeliti na 20 delova/jufkica.
 
Svih 20 delova oklagijom razvući što tanje u veličini jednog tanjira. Svaku razvučenu jufkicu premazati rastopljenom mašću, pa ih slagati jednu na drugu. Dobijeni sloj kora razviti u veći krug debljine jednog centimetra. Razvučenu koru premazati mašću, pa od kore iseći četvrtaste komade, ali da kocke ne budu veće od pet centimetara u kvadrat.
 
Dasku posuti brašnom, isečene kocke testa staviti na dasku, pa sad praviti nadev kojim će se nadenuti testo.
 
Nadev pripremiti na sledeći način: uzeti 3/4 kilograma ovčjeg mesa od buta i dve glavice crnog luka, pa zajedno samleti i meso i luk. Samleveno meso posoliti, obiberiti i dobro promešati. Ovim presnim mesom nadevati kvadratiće testa. Krajeve kocaka podići naviše i slepiti ih pažljivo sa svih strana. Uzeti pleh, koji treba dobro premazati mašću ili maslacem, pa stavljati kocke s mesom jednu do druge.
 
Kocke ređati tako da slepljene ivice budu na samom plehu. Sad testo peći u pećnici.
 
Kad je pita gotova, izneti je toplu na sto.
 
Autor: 021.rs
  • Lala

    08.04.2016 16:58
    Crnjak..
    Kakav crni post??? Nije ovo pravoslavna dzamahirija pa da svi drzimo crkvene vudu obicaje.
  • Lud'lo

    08.04.2016 16:26
    Midjun nam je sve objasnio sa svojih 99,9% turskih gena. Ovde treba dodati i srBsku tulumbu, baklavu, burek, i musaku.
  • Миђун

    08.04.2016 15:50
    Турци усред поста
    Турска пита па још усред православног поста. Поред толио грчких, српских и руских јела.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.