Hrana koja može uzrokovati agresiju

Uzrok povećane agresivnosti i nervoze može da bude i ishrana.

Ovo su vrste hrane koje su najčešće odgovorne za povećanu agresivnost.

Nezdrave masti

Istraživanja pokazuju da konzumiranje transmasti ometa metabolizam masti u mozgu, što dovodi do agresivnog ponašanja. Transmasti ometaju metabolizam omega 3 masnih kiselina. Uz to, transmasti uzrokuju upale u organizmu, što takođe ne doprinosi dobrom raspoloženju. Najčešće se nalaze u pecivima i industrijski prerađenoj hrani.

Kafa

Kad popijete kafu, to dovodi do ubrzanog rada srca, skoka pritiska, kao i nivoa stresa, jer kofein blokira smirujuće adenozin receptore, što omogućava drugim, aktivnijim i energičnijim neurotransmiterima da vas preplave energijom. Zbog ovoga konzumiranje kafe može da dovede do toga da sitne neprijatnosti doživite kao mnogo veće, pa da tako i reagujete.

Ugljeni hidrati

Preveliki unos ugljeno hidrata nije dobar, ali i premali unos može loše da utiče na raspoloženje. Pazite na nivo energije. Ako se osećate tromo i mrzovoljno, organizam vam saopštava da mu niste dali ono što mu je potrebno. Najzdraviji su prirodni ugljeni hidrati koji se nalaze u izvornom obliku u svežem voću i povrću.

Šećer

I previše šećera nije dobro za raspoloženje. Najzdraviji su prirodni šećeri iz voća. Skok nivoa insulina unošenjem veštačkog rafinisanog belog šećera direktno utiče na raspoloženje. Regulisanje šećera u krvi izbegavanjem unosa veštačkog belog šećera i konzumiranjem hrane bogate biljnim proteinima, mastima i vlaknima može da pomogne u smanjenju agresivnosti.

Veštački zaslađivači

Kod nekih ljudi neželjeni efekti veštačkih zaslađivača se ogledaju u lošem raspoloženju. Mehanizam koji dovodi do toga nije sasvim jasan. Ali, uvek pre birajte prirodne zaslađivače umesto veštačkih zamena.

Šta jesti?

Neke vrste hrane sadrže prirodno smirujuće supstance. Na primer, mango i limun sadrže linalool koji snižava nivo stresa i anksioznosti. Mnoge vrste čajeva takođe smiruju. Najpoznatiji čaj koji smiruje je onaj od kamilice.

  • Mesojed

    05.01.2024 11:09
    Grrrrr
    Niko mene nece da pripitomi. Sad cu pojesti gomilu mesa i popiti slatku kafu i sok a onda cu vas sve zatvoriti u cisternu
  • Preduzimač

    10.10.2016 08:04
    @vegans
    Ajde kad već istražuješ vidi gde imaju da se nabave ove mašine za piliće. Dugo razmišljam šta bi se moglo raditi i to mi je jedna dobra ideja.
  • VegaNS

    09.10.2016 22:25
    Meso, mleko i jaja.

    http://youtu.be/udiBgzcqNNY

    http://youtu.be/lk49AaXbZnI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.