U petak Svetski dan jabuka

Svetski dan jabuka, voća koji se u Srbiji gaji na oko 24.000 hektara i čija je prosečna godišnja proizvodnja u poslednje tri godine preko 300.000 tona, biće obeležen u petak, 21. oktobra.

Dan jabuke 21. oktobar u svetu je prvi put obeležen 1990. godine, s ciljem ukazivanja na zdravstveni značaj tog voća i da bi se demonstrirale mnogobrojne sorte jabuke.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije Veljko Jovanović kazao je da se procenjuje da će 2016. rod jabuka u Srbiji biti preko 350.000 tona. On je naveo da je u prošloj godini, vrednost izvoza jabuka iz Srbije bila preko 100 miliona dolara i da se najviše izvozilo u Rusiju, dok je vrednost izvoza u 2014. bila 76 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, Srbija jabuke najviše uvozi iz Poljske, Italije i Makedonije i u prošloj godini tog voća je uvezla za čak 17 miliona dolara, dok je uvoz jabuka u 2014. bio 7,5 miliona dolara.

Najveće površine pod jabukama u Srbiji su, kako je istakao Jovanović, u opštinama Subotica, Smederevo, Grocka i Čačak, dok se poslednjih godina intenzivno podižu novi zasadi najviše u Vojvodini, Fruškoj gori i Šumadiji.

Postoji više od 7.000 različitih sorti jabuka.

Jabuka spada u veoma korisne namirnice, jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i magnezijumom. U tom voću ima 85 do 90 odsto vode. Jača imunološki sistem, ima uticaja i u borbi protiv virusa, bakterija, a štiti organizam i od prehlade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.