Vojvođansko vino u čuvenom restoranu na Menhetnu

Vinarija "Mačkov podrum" iz Iriga nedavno je svoje čuveno vino portugizer "ulistala" i u poznati njujorški "Bar Boulud", u vlasništvu poznatog kuvara Daniela Bulua.

Bulu je čest gost u kulinarskim tv emisijama, a ovo vino sa vojvođanskih vinograda se od pre dve nedelje u njegovom restoranu toči na čašu.

Portugizer je inače odranije poznat Amerikancima, a čuveni "Vašington post" ga je u februaru uvrstio među pet svetskih vina koje preporučuje svake sedmice.

"Ovo polusuvo crveno vino se idealno uklapa u trend velikog interesovanja za slađa crvena vina. Ima zanosne arome crvene višnje obavijene daškom dima. Jednostavno, ali vrlo zabavno", napisao je u svojoj kolumni Dejv Mekintajer.

Srpska, i generalno vina sa prostora Balkana odavno su na menijima u mnogim američkim restoranima, a "Mačkov podrum" već šestu godinu izvozi svoje vrste u SAD. Portugizer je stara fruškogorska sorta, a svakog novembra se uz veliku svečanost tradicionalno otvaraju prva burad. Kao i svake godine, deo odlazi preko okeana gde, uz veliku podršku distributera, uspešno osvaja istočnu obalu najzahtevnijeg svetskog tržišta vina.

Dan mladog portugizera u Novom Sadu

Grad Novi Sad je već tradicionalno, deveti put za redom, na mapi svetskih metropola koje proslavljaju i dočekuju otvaranje prvih boca i buradi mladog vina, te i ove godine trećeg četvrtka u novembru, tačnije 17. novembra neće izostati svečanost Dan mladog portugizera koju organizuje vinarija "Mačkov podrum".

U okviru manifestacije posetioci će moći da uživaju u muzici sremačkih tamburaša, poeziji, folkloru, a ove godine prvi put i u tački "La emocion del Portugizer" - spoj tango plesa i vina. Biće proglašen i novi vitez mladog vina, a to je ove godine osnivač izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija.

O mladom vinu

Najpoznatije mlado vino na svetu je "božole nuvo" koji potiče iz istoimene francuske regije. Koncept mladog vina postoji u svim zemljama razvijene vinske kulture, pa tako Italijani imaju "novelo", Portugalci "vinjo verde", a na Fruškoj gori je to bio "svatovac" - vino koje je gotovo da se pije već u jesen, kad počinje sezona slava i svatova.

Mlado vino je vino koje se napravi u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kog se pravi. Pravi se metodom karbonske maceracije, koja se drugačije zove i fermentacija cele bobice. Putem ove tehnologije čuva se svežina, voćni kvalitet vina, a gorki tanini se ne izdvajaju iz pokožice grožđa.

"Mačkov podrum" mlado vino pravi od sorte grožđa portugizer, kako se to nekad i pravilo na Fruškoj gori. Portugizer je naša autohtona sorta grožđa, poreklom iz Portugalije. U 16. veku ju je doneo bečki baron De Fris, i od tada se rasprostranila u celom južnom delu Panonske nizije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima