Banane kakve znamo bi uskoro mogle da nestanu

Banane su najprodavanije voće na planeti, ali one kakve znamo su pred uništenjem.

Čak 99 odsto količine banana koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti "kevendiš", a upravo njoj preti uništenje zbog gljivičnog oboljenja TR4.

"Trenutno nemamo efikasan način za borbu protiv bolesti tipa TR4 i jednom kada zaraza obuhvati plantažu, može da opstane na tom tlu i decenijama", objavio je krajem 2016. godine FAO.

TR4 otkriven je u jugoistočnoj Aziji devedesetih godina i od tada se proširio u Afriku i delove Bliskog istoka. Ako bi zahvatio Indiju, najvećeg svetskog proizvođača banana, ili Ekvador, najvećeg svetskog izvoznika, posledice bi mogle biti pogubne.

U svetu je zabeleženo oko 1.500 sorti banana. Još nije utvrđeno koja bi mogla da posluži kao zamena "kevendišu", ali možda mogu da pomognu u razvijanju sorte koja je otporna na TR4.

"Kevendiš" je postao primarna sorta šesdesetih godina kada je njena prethodna sorta "gros mišel" zbrisana sa lica zemlje sličnim oboljenjem.

Oni koji su probali obe sorte, kažu da je "gros mišel" bio ukusniji.

"Banane kakve znamo mogle bi biti u ozbiljnoj opasnosti, ali ne treba da očajavamo nego da razvijamo nove sorte, otporne na bolesti", kažu u FAO.

  • Truk

    10.01.2017 14:46
    Ova vest je stara neke četiri godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.