Napravljen sladoled koji štiti srce

Doktori bi vam uskoro mogli savetovati da radi svog zdravlja jedete više sladoleda.
Možda vam se ovo čini čudno, ali naučnici su uspeli da naprave sladoled kojim se pojačava krvotok i smanjuje uticaj stresa na srčane ćelije. U ovoj poslastici nalazi se polifenol koji bi mogao odigrati ključnu ulogu u odbrani od srčanog i moždanog udara.
 
Istraživanja su pokazala kako Polifenoli, vrsta antioksidansa koja se može pronaći u hrani i piću, ima blagotvorno dejstvo na krvne sudove, ali ih većina ljudi ne konzumira dovoljno, piše "Daily Mail". Naučnici su tako došli na ideju da polifenol stave u sladoled koji je privlačan ljudima, a studije su pokazale i da polifenol duže opstaje na nižim temperaturama. 
 
U istraživanju Univerziteta u Rimu, 14 volontera jelo je sladolede pune kakaa u prahu, ekstrakta lešnika i zelenog čaja koji su bogati polifenolima. Nakon konzumacije grupa je imala viši nivo ugljen-monoksida koji čuva arterije zdravim, a protok krvi je poboljšan kao i telesna izdržljivost. 
 
Oni koji su jeli običan sladoled nisu imali ova poboljšanja.  
 
Otkrivajući ove rezultate u časopisu "Nutrition", naučnici su rekli kako, iako je studija mala, pozitivni rezultati mogu najaviti novi način rešavanja bolesti srca.
  • Gas

    25.01.2017 16:55
    Pre će biti AZOT monoksid nego ultratoksični ugljen monoksid

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.