Ljubav je poput kokaina i morfijuma

Iako nas mnogi pesnici i pevači ubeđuju da "ljubav boli", grupa američkih naučnika tvrdi da intenzivna, romantična ljubav zapravo ublažava bol poput kakvog anestetika.
Iako nas mnogi pesnici i pevači ubeđuju da "ljubav boli", grupa američkih naučnika tvrdi da intenzivna, romantična ljubav zapravo ublažava bol poput kakvog anestetika.

U studiji, objavljenoj u časopisu "PLoS One", oni navode da ljubav deluje na bol kao morfijum.

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da strast karakteristična za početak ljubavne veze blokira fizički bol na sličan način kao i lekovi protiv bolova. Oni su pomoću funkcionalne magnetne rezonance skenirali mozak 15 "do ušiju" zaljubljenih studenata oba pola kojima su zadavali blagu dozu bola dok su oni posmatrali fotografije voljene osobe.

Testovi su otkrili da navala ljubavi izazvana posmatranjem  fotografije partnera deluje podjednako snažno kao i anestetik. "Istraživanje jasno pokazuje da se efekat ljubavi može uporediti sa efektom morfijuma ili kokaina", kazao je dr Šon Meki sa Stenford Univerziteta.

On je objasnio da u početnoj, intenzivnoj fazi ljubavi, raspoloženje ljudi doživljava promene koje utiču na sam osećaj bola. Ustanovljeno je, takođe, da za razliku od zaljubljenih, osobe koje su usamljene ili pate od depresije često imaju nizak prag bola.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.