Oralni seks češći uzrok raka grla od pušenja

Glavni uzrok raka grla među ljudima mlađim od 50 godina predstavlja virus koji se širi oralnim seksom, upozoravaju naučnici.
Glavni uzrok raka grla među ljudima mlađim od 50 godina predstavlja virus koji se širi oralnim seksom, upozoravaju naučnici.

U pitanju je je humani papiloma virus, poznat i kao glavni izazivač raka grlića materice. Prenosi se seksom bez zaštite, i veruje se da zabrinjavajući porast broja slučajeva smrtonosnog raka grla u proteklih nekoliko decenija predstavlja posledicu delovanja upravo ovog virusa.

Rak usta i orofarinksa, gornjeg dela grla, ranije je uglavnom dijagnostifikovan kod starijih muškaraca koji piju i puše, ali u novije vreme se sve češće javlja i kod mlađih osoba oba pola.

Profesor Mojra Džilis sa Državnog univerziteta Ohaja ide čak tako daleko da tvrdi da je humani papiloma virus koji se prenosi seksualnim putem češći uzročnik ove vrste raka nego pušenje.

U većini evropskih zemalja preporuka je da se devojčice stare 12-13 godina, dakle pre početka seksualnog života, vakcinišu protiv humanog papiloma virusa, kako bi se zaštitle od raka grlića materice. Vakcina se prima u tri doze i u nekim zemljama EU se daje u školama.

Sada, međutim, lekari u SAD predlažu da se radi zaštite celokupne mlade populacije protiv ovog virusa vakcinišu i dečaci, pogotovo kada se ima u vidu činjenica da današnji tinejdžeri mahom smatraju da je oralni seks "uobičajen, društveno prihvatljiv, bez posledica i znatno manje rizičan po zdravlje nego pravi seks".

  • farmaceut

    24.02.2011 02:24
    prvo preko medija zaplasi pa prodaj jos vise lekova i vakcina :)
  • Andro

    22.02.2011 12:31
    @@Andro
    Znači, k'o što već reče @Anonimus, prvo mi daj lekarski karton na uvid, ček' da vidim...aha...nema jučerašnjeg nalaza brisa...ajd' trkni, molim te, časom ga uradi, ja ću pričekati...doobro, negativan, ...hm, (jao, pao!) a da se vidimo neki drugi dan?
  • @Andro

    22.02.2011 09:47
    Jednom se živi baš i zato život treba ceniti umesto da ga se rizikuje zbog seksa sa osobom nepoznatog zdravstvenog stanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.