Rabini podržavaju gej brakove

U Izraelu je do sada sklopljeno 11 brakova između gej momaka i lezbejki. Parovi dobijaju podršku tima psihologa, bračnih savetnika i socijalanih radnika, a redovno se konsultuju i sa rabinima.
U Izraelu je do sada sklopljeno 11 brakova između gej momaka i lezbejki. Parovi dobijaju podršku tima psihologa, bračnih savetnika i socijalanih radnika, a redovno se konsultuju i sa rabinima.

Grupa rabina u Izraelu pokrenula je inicijativu da oženi gej momke s lezbijkama i do sada je sklopljeno 11 takvih brakova, među kojima ima iznenađujuće uspešnih.

Izraelski list "Haarec" je elektronskim putem intervjuisao jedan takav par. Eti i Roni, kako ih je nazvao, su oboje religiozni, a venčani su pre pet godina. Oni su poverili jedno drugom svoje seksualne sklonosti još na prvom sastanku, a spoljnom svetu su se predstavljali kao heteroseksualni par. Sada imaju dvoje dece i smatraju se srećnim.

"Pre šest godina nismo mislili da će tako biti. Zamišljalii smo sve crno, da smo izgubili šansu za normalan život. Ali, danas nam je dobro. Postoji jaz, ali toga ima u svakom slučaju. Ispunjavamo ga velikom ljubavlju koju dajemo i primamo od naše dece i takođe, uživamo jednostavnu ljudsku ljubav koju dajemo jedno drugom, kakvu bilo koja dva čoveka mogu dati i primati," napisili su oni.

Svim brakovima posredovao je rabin Areleh Harel iz jevrejskog naselja Šilo na Zapadnoj obali. On kaže da svi njegovi parovi dobijaju podršku tima psihologa, bračnih savetnika i socijalanih radnika, a redovno se konsultuju i sa drugim rabinima, od koji su neki eksperti za probleme začeća po jevrejskom verskom pravu halahi.

Dvanaesti rabinov par je nedavno objavio da se verio, a postoji lista još 30 gejeva i 20 lezbejki koji traže para. Niko od njih ne poriče svoje seksualne sklonosti, naglašava rabin provodadžija i ističe da oni žele da osnuju dom da bi postali roditelji ili zbog društvenog priznanja. "Porodica nije samo seks i ljubav. To je partnerstvo, iako ne samo u tehničkom smislu," kaže Harel.

Ovakvi brakovi zapravo nisu novina među ultraortodoksnim Jevrejima, ali nova inicijativa je drugačija jer se problemi ne skrivaju, što proističe iz rastućeg prihvatanja homoseksualnosti i podstaknuta je delom od strane četiri organizacije za religiozne homoseksualce.

Harel smatra da je kod seksulanih homoseksualaca gej brak rešenje, a religiozni homoseksualci često ne žele da prekrše zabranu homoseksualnog seksa na osnovu jevrejskog verskog prava i traže druga rešenja.  "Većina parova pristaje da nema odnose s članovima svog pola, ali se uvek tokom nekoliko godina dešavaju omaške, mada oni to ne shvataju kao izdaju," rekao je Harel, precizirajući da svaki par sam za sebe odlučuje kako će njihov brak funkcionisati i da on nije umešan u tu odluku, već se bavi uglavnom pitanjima kao što je veštačka oplodnja.

Tridesetpetogodišnji Roni je biznismen, a Eti je zaposlena u hitnoj pomoći. Njena porodica ne zna da je lezbejka. Imala je inače samo jednu takvu ozbiljnu vezu, kada je shvatila da je za nju važnije "da odgaja decu i živi u normalnoj porodici", kako kaže.

Roni je, takođe, želeo familiju i potomstvo. Oboje kažu da se pridržavaju verske zabrane seksa s osobom istog pola i da im je to vrlo važno kao i želja za manje više normalnim roditeljstvom. Oni nastoje da se ponašaju kao da su običan bračni par pred decom i čak spavaju u istoj sobi, a deca su im rođena zahvaljujući veštačkoj oplodnji. "Veći deo vremena dobro nam je zajedno, kao poslovnim partnerima. Naravno da ima svađa i napetosti, ali ko ih nema. Kao dobri prijatelji imamo veliko međusobno poštovanje i veliku platonsku ljubav," istakli su oni.

Međutim, nisu svi takvi brakovi uspešni. Dva para čijem je braku Harel posredovao sada se razvode i zabrinuti su da će im deca rođena u takvom eksperimentu patiti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.