Koliko stvarno košta seks?

Neke stvari se ne mogu kupiti novcem. Za sve ostalo, tu su kreditne kartice. U koju od tih kategorija spada seks?
Neke stvari se ne mogu kupiti novcem. Za sve ostalo, tu su kreditne kartice. U koju od tih kategorija spada seks?

Američki psiholozi su pitali preko hiljadu žena da li ikada tražile ili očekivale kakva materijalna dobra u zamenu za seks sa svojim partnerima (ili nekim drugim muškarcem, koji im u tom trenutku nije bio partner). Radi se o običnim ženama - neke su studentkinje, neke su domaćice, neke su zaposlene, neke su stručnjaci visokog profila: zajedničko im je samo to što im je za potrebe ovog istraživanja omogućena potpuna anonimnost, što je osiguralo da mogu iskreno odgovoriti na ovo pitanje.

Otprilike 10 odsto žena je izjavilo da su barem jednom očekivale nešto materijalno zauzvrat od osobe s kojom su imale seks. Od toga se u 18 odsto slučajeva radilo o trenutnom partneru, dečku, vereniku, mužu, a u preostalih 82 odsto slučajeva se radilo o nekom s kim nisu trenutno bile u vezi – šefom, potencijalnim klijentom, profesorom itd. Među najčešće navođenim koristima od takvog seksa su bili: povišica, posao, napredovanje, zarada i droga.

Iako je ovo američko istraživanje, antropolog Donald Sajmons naglašava da ovaj fenomen nije jedinstven za američku kulturu. U mnogim tradicionalnim i plemenskim kulturama oduvek postoje propisana pravila o tome koju vrstu i koliko materijalnih dobara osoba mora da pruži u zamenu za seks, u zavisnosti od toga kakav je kontekst: radi li se o udvaranju, već sklopljenom braku, izvanbračnoj aferi, i sl. On je istražio koliko je učestala razmena darova u zamenu za seks u nekoliko stotina opisanih tradicionalnih kultura u različitim društvenim kontekstima - osim prostitucije.

Ni u jednoj opisanoj kulturi nije zabeleženo da se samo od žena očekuje da daju poklone u zamenu za seks. U čak 79 odsto opisanih društava se samo od muškarca očekuje poklon u zamenu za seks, a ukoliko se očekuje od oba člana para da razmenjuju darove (što je slučaj u oko pet odsto opisanih kultura), onda je ženski poklon simbolične vrednosti, dok poklon koji se očekuje od muškarca ima konkretnu materijalnu vrednost.

Objašnjenje ove ženske nadmoći na seksualnom bojnom polju (koja se javlja i u najegalitarnijim društvima, poput onog opisanog na Trobriandskim ostrvima, gde postoji potpuna seksualna sloboda i ravnopravnost oba pola) leži u našoj evoluciji. Ona je posledica asimetrije u našoj reproduktivnoj biologiji i činjenice da je donošenje potomstva na svet energetski vrlo skup poduhvat za ženski organizam, dok muškom organizmu prenošenje gena u sledeću generaciju stvara samo ugodnost.

  • miša

    17.06.2011 18:15
    Srbijanac i Mormoni
    Helou Srbijanac iz USA.Moram priznati da si Ti u velikom problemu.Moj predlog je da izneseš Tvoj problem na Skupštini Ujedinjenih nacija.Hey.
  • Miša

    08.05.2011 13:44
    Ne plaćam ja ništa!
    Ja lažem žene.
    Obećavam im kule i gradove, odlazak u inostranstvo i svašta nešto, jer sam i strani državljanin, i onda one, ko muve na govno, daju šta god poželim!
    I to traje dok me ne provale, ili dok meni ne dosade, a onde one mene (kao) ostavljaju, ili ih ja oteram, i opet jovo nanovo...

    Kurbinska posla, znam, ali žene su same krive, jerbo prodaju svoju cicu za pare ili za neku drugu korist.
  • Joca

    31.03.2011 09:21
    Cena
    Kako mi idu godine, sex mi je sve skuplji. Kad sam bio klinac, sexa nije bilo jer sam bio neiskusan a i nisam bas mnogo nudio. Malo posle su devojke to pocele da rade jer se i njima htelo (da probaju kako se to radi) pa ga je bilo onako sporadicno ali stvarno dzabe ili uz placeno pice ili kolace. Posle 23 sam vec morao ili da se posle sa njim zabavljam ili da uvek platim izlazak da bi dobio opet. Oko 30 sam vec morao da ili placam letovanja ili da obecam da cu je zeniti. Oko 35 sam ulazio u kombinaciju samo ako su namirisale veliku platu, nekretnine ili mogucnost odlaska u inostranstvo. Tako je i danas.
    Sex moze biti besplatan samo sa udatim i ruznim zenama, mada ni onda nije jer ume i onda puno da kosta, ako niceg drugog onda zivaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.