Korisni podaci o muškoj "opremi"

Bez obzira koliko vam se sviđa ili ne sviđa, informacije o penisu vam mogu poboljšati seksualni život. Evo nekoliko podataka o anatomiji, erekciji i funkcionisanju muške "opreme".
Bez obzira koliko vam se sviđa ili ne sviđa, informacije o penisu vam mogu poboljšati seksualni život. Evo nekoliko podataka o anatomiji, erekciji i funkcionisanju muške "opreme".

1. Prosek je 13 do 17 centimetara

Da li je moj penis dovoljno velik? To pitanje opseda muškarce od davnina, pa su naučnici morali da provere koji je prosek. Prema istraživanjima, prosečna dužina je od 13 do 17 cm kad je u stanju erekcije i od 7,5  do 10 cm kad nije u erekciji. Neki penisi mogu izgledati manji nego što zapravo jesu, zbog masnog tkiva oko donjeg dela stomaka, koji krije njihovu pravu veličinu.

2. Nema potrebe za veličinom

Da li je veličina bitna? Ženski orgazam u najvećoj meri zavisi od stimulacije klitorisa. Zbog toga su važni pokreti muškarca tokom odnosa, a ne dužina penisa. Ipak, ako vi i vaš partner osećate potrebu za povećanjem penisa, nabavite pumpu ili prsten za penis u seksi šopu. Oni privremeno mogu povećati veličinu penisa povećanjem količine krvi u tom području.

3. Jutarnja erekcija

Jutarnja erekcija je samo posledica sanjanja ili REM  faze spavanja. Za vreme REM ciklusa, neurološka aktivnost i oslobađanje hormona testosterona stvaraju  erekciju. U proseku, zdravi muškarci dožive tri do pet erekcija tokom normalnog spavanja. Mi vidimo samo onu ujutro, kad se probudimo.

4. Ako ga saviješ, možeš da ga slomiš

Iako u penisu nema kostiju, corpus cavernosum – kavernozno erektilno telo koje se ispunjava krvlju tokom erekcije – građeno je  od vezivnog tkiva, i ako se penis naglo i nespretno savije, tkivo može popucati. Kako se to obično dešava? Žena je na muškarcu, u strastvenom vođenju ljubavi, neko promaši i ...  penis se slomi. Tada je potrebna operacija i šest nedelja mirovanja do potpunog oporavka. 

5. Njegovi testisi neće pući ako ne ejakulira

Doktori su razotkrili pravu istinu o popularnom muškom "razlogu" kojim žene nagovaraju na seks - da će, ako se uzbude, a ne ejakuliraju, imati velike bolove i da će im se testisi povrediti. Istina je da se testisi  mogu proširiti za 25 do 50 procenata za vreme uzbuđenja. Zbog zarobljene krvi muškarci mogu osetiti laganu bol ako ne ejakuliraju (testisi čak mogu malo poplaviti zbog toga što krv gubi kiseonik), ali jedino što pri tome može biti povređeno je - muški ponos.

6. Nije se ukrutio? Nije kriva žena.

Poremećaji erekcije se dešavaju uglavnom zbog načina na koji se muškarci odnose prema svom telu. Pušenje, na primer, sužava krvne sudove u penisu, koje su ionako prilično uske (0,5-1 milimetar u prečniku). Budući da erekcija zavisi od nesmetanog protoka krvi u penis, bilo kakvo sužavanje smanjuje krutost. Dvostruko je veća verovatnoća da će pušači  postati impotentni u odnosu na nepušače. Alkohol takođe umanjuje mogućnost postizanja erekcije.
Povremeni problemi nisu razlog za zabrinutost, ali ako se vašem partneru to češće događa, odmah posetite doktora – erektilna disfunkcija može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema.
Kod muškaraca s erektilnom disfunkcijom se obično pojave bolesti krvnih sudova u roku od tri godine i dijabetes u roku od osam godina. A ako imaju i povišeni pritisak, veća je verovatnoća da će imati srčani  ili moždani udar. "Penis je termometar zdravlja muškarca", kaže dr Ridvan Šabsig, profesor urologije na univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

7. Problem prerane ejakulacije se može rešiti

Smatra se da je oko 30% muškaraca "brzo gotovo". Međutim, to ne znači da ne možete da uživate u maratonskom seksu sa svojim partnerom, pod uslovom da situaciji pristupite otvoreno i  sa strpljenjem. Razgovarajte o tom problemu, recite mu šta vas uzbuđuje  i probajte da produžite odnose "metodom hlađenja". Kad oseti da se uzbudio, prekidajte igru i pustite ga malo da se ohladi, a zatim počnite ispočetka. Tako će vežbati da odnos traje što duže. Druga metoda je maženje bez snošaja. Tako će naučiti kako da duže održi erekciju bez osećaja da odmah mora nešto učiniti po tom pitanju.

8. Erekcija može trajati predugo

Erekcija koja traje dva - tri sata nakon ejakulacije znak je zdravstvenih problema. Erekcija je posledica naviranja krvi u sunđerasta i šupljikasta (kavernozna) tela penisa. Kako se arterije šire i učvršćuju, vrše pritisak na vene koje inače odvode krv, zbog čega se krv zadržava u penisu. Sve više krvi dolazi u penis, a sve manje otiče, što omogućava sve jaču erekciju.
Nakon ejakulacije, ti krvni sudovi se opuštaju, a krv otiče iz penisa.
Ako krv ostaje zarobljena, erekcija postaje bolna i, ako se ne leči, ovo začepljenje može dovesti do impotencije. Ovo stanje, poznatije pod imenom prijapizam, uglavnom pogađa muškarce s anemijom srpastih ćelija, dijabetesom ili leukemijom. Ako vaš partner ima takav problem, neka što pre poseti doktora, jer će se čekanjem stanje samo pogoršati.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.