Novi pravac u jogi: Glasno psovanje i obavezno pivo

Građani Kalgarija u Kanadi napravili su nov pravac u vežbanju drevne veštine Rage Joge.
Nov koncept je zadržao miran ambijent joge, ali uz dodatak da oni koji vežbaju, prilikom izdaha, psuju i viču u određenim pozama, a posle vežbi obavezno odu na pivo. Kombinacija druženja, paba, piva i joge pokazala se kao uspešan vid opuštanja nakon stresnog dana, piše BBC.
 
"Na treninzima nudimo bogat rečnik, smeh i bezobrazluke", piše na sajtu kompanije koja svoj pokret opisuje kao "kombinaciju istezanja, pozicionih vežbi i lošeg humora, sa ciljem postizanja dobrog zdravlja".  Cena jednog časa je oko 9 dolara i uključuje vaučer za popust na dva piva.
 
Lindzi Istak, koja predaje fleksibilnost i zdravlje, došla je na ideju oslobađanja od besa sa svojim asana joga pozama, nakon lošeg raskida. "Bila sam puna bola, besa i zbunjena. Tada sam okrila da uključivanje psovke u jogu ima oslobađajući efekat", rekla je Lindzi.
 
Prednosti joge i meditacije su dobro poznati, a studije su pokazale da "bezobrazan rečnik" povećava toleranciju na bol, da nas čini ubedljivim u poslovnim razgovorima i da stvara osećaj solidarnosti. Dakle, spoj vežbi, mira i psovanja nudi novi put ka ličnom miru i pomaže nam da se nosimo sa stresom, piše BBC.
 
"Postoje dokazi koji povezuju psovanje sa različitim oblastima mozga na koje uobičajen rečnik nikako ne utiče. Prilikom vežbi za relaksaciju, ne očekujete da čujete tu vrstu jezika, tako da psovanje tom prilikom ima posebnu težinu, natera te da se smeješ i refleksno te opušta", rekao je dr Ričard Stivens, sa britanskog univerziteta Keele.
 
Nakon što je dobila medijsku pažnju i kada je njen koncept opisan kao "preteran" u Rusiji, Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, Lindzi Istak je pokrenula kampanju za razvoj onlajn kurseva i nada se turneju po Kanadi u avgustu.
 
Autor: Tanjug/foto:Bret Rieger

Teme

joga

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.