Pojavila se "Prevrnuta Dženi", vredna marka ukradena pre 60 godina

Jedna od najdužih misterija u svetu sakupljanja poštanskih maraka dobila je novi obrt: šest decenija pošto su četiri najslavnije marke-štamparske greške Pošte SAD ukradene na jednom skupu filatelista, jedna od tada nestalih "prevrnutih Dženi" (Inverted Jenny) pojavila se ovog meseca u aukcijskoj kući u Njujorku.
Te marke iz 1918. godine, na kojima je slika aviona odštampana naopako, neke su od najpoznatijih na svetu. 
 
"Marku je aukcionarskoj firmi "Spink" nedavno dao na prodaju jedan dvadesetogodišnjak iz Velike Britanije koji ju je nasledio od svog dede i rekao da ne zna mnogo o tome“, rekao je Džordž Evelet, šef Odeljenja "Spinka" za filateliju. Stručnjaci su utvrdili ne samo da je ta "Dženi" prava – jedna od svega 100 prodatih, već i da je takođe jedna od četiri ukradene 1955. godine.
 
Filatelistička biblioteka u saradnji sa firmom "Spink" i federalnim vlastima SAD radi na tome da joj se marka vrati.  Dve ukradene marke nađene su 1970-ih i 1980-ih, a još se ne zna gde je četvrta. Iako je nejasno da li nepoznati mladi prodavac – ime mu je aukcijska firma zadržala u tajnosti, može baciti novo svetlo na krađu, uz marku je stigao vrlo zagonetan predmet: pismo iz 1965. godine o tome da je poznati trgovac poštanskim markama pozajmio novac poznatom aukcionaru, ali su obojica sada mrtvi, rekao je Evelet i dodao da to pismo nije nužno povezano sa sudbinom marke.
 
Nominalne cene od 24 centa, "Prevrnuta Dženi" danas vredi stotine hiljada dolara. Mada ima ređih maraka, "Dženi" je jedna od veoma retkih koje čak i osobe koje nisu filatelisti odmah prepoznaju, rekao je Evelet.
 
Ta marka je stigla i u filmove kao što su "Brusterovi milioni" iz 1985. u kojem lik koji igra Ričard Prajor jednu od njih lepi na razglednicu i u televizijske serije, uključujući Simpsonove, u kojima Homer nađe te marke na buvljoj pijaci i "utvrdi" da su "bezvredne".
 
Američka Pošta je, da bi proslavila početak prevoza pisama avionom u SAD, napravila marku sa slikom aviona dvokrilca Kertis JN-4H – "Dženi" (Curtiss JN-4H - "Jenny"). Na nekim od tih maraka slika aviona je odštampana naopako, a pre no što je iko video grešku, jedan pronicljiv klijent pošte je kupio čitav list sa 100 maraka. Tokom godina, te marke su razdvajane, čuvane, krivotvorene, kradene i jedva spasene tokom nemačkog napada na London u Drugom svetskom ratu i tokom jedne poplave u Pensilvaniji.
 
Etel B. Stjuart Mekoj, njujorška naslednica i filatelistkinja - entuzijastkinja, pozajmila je svoje četiri spojene marke Američkom filatelističkom društvu za izložbu na konvenciji 1955. godine u Norfolku, u Virdžiniji, gde su marke ukradene iz vitrine. Dve su 1970-ih i 1980-ih našla dvojica međusobno nepovezanih čikaških filatelista koji su rekli da bi su ih kupili od ljudi koji su u međuvremenu umrli, a ne znaju kako su se zvali, objavljeno je 2014. godine u časopisu Američki filatelista (American Philatelist).
 
Te marke su date filatelističkoj biblioteci, pošto joj je Etel B. Stjuart Mekoj prenela svoja prava. Mekoj je umrla 1980. godine.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".