Šta se dešava ako predugo spavamo?

Novo istraživanje američkih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Sleep", otkriva da osobe koje previše spavaju imaju povećan rizik od nastanka gojaznosti.

Naime, prekomernim spavanjem možete uzrokovati povećanje nivoa hormona gladi, što uzrokuje žudnju za grickalicama i nezdravom hranom.

Naučnici su otkrili da su osobe koje previše spavaju sklonije usvajanju nezdravih životnih navika u odnosu na osobe koje ustaju ranije i spavaju sedam do osam sati dnevno.

Rezultati poslednjeg istraživanja potvrđuju ono što su prethodna istraživanja pokazala, a to je da količina sna ima značajan uticaj na telesnu težinu, izjavila je profesorka Keli Glejzer Baron, koja je vodila istraživanje.

U istraživanju su učestvovale zdrave odrasle osobe u dobi od 18 do 50 godina. Istraživači su merili količinu spavanja kod svakog učesnika, a potom pratili njihove prehrambene navike. Rezultati su pokazali da osobe koje spavaju predugo imaju jednako nezdrave prehrambene navike kao i osobe koje spavaju premalo.

Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje previše spavaju u toku dana unesu oko 300 kalorija više, što povećava rizik od nastanka gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.