VIDEO: Čovek sa presađene obe ruke: "Rado bih ih skinuo"

Pre sedam godina, Džef Kepner postao je prvi pacijent u SAD kojem su odjednom presađene obe ruke.

Presađene ruke nikada se nisu pokrenule, a ostale su potpuno nefunkcionalne sve do danas.

Kepner navodi da bi ih rado uklonio, da može. “Nikada nisam mogao da koristim presađene ruke. Od prvog dana, ne mogu da uradim ništa s njima. Sedim na stolici po ceo dan i gledam televiziju”, kaže 64-godišnji muškarac.

Kepner je jedan od mnogih Amerikanaca koji su podvrgnuti eksperimentalnim zahvatima koji za cilj nisu imali spasavanje života, već pokušaj poboljšanja kvaliteta života.

U poslednjih nekoliko godina, lekari su u SAD izveli nekoliko transplantacija lica, prvu transplantaciju materice, i transplantaciju penisa, piše magazin Time

Međutim, Kepnerova priča svedoči o tome da napori hirurga da pacijentima obezbede bolji život, ponekad za posledicu imaju velike žrtve.

Kepner je ruke izgubio 1999. godine, kada je njegovo telo zahvatila sepsa koju je prouzrokovala infekcija grla streptokokom. Koristio je prostetičke ruke, i uprkos tome što njegov život nije bio lak, mogao je da vozi auto i da zadrži svoj posao - dve stvari koje su danas za njega nedostižne. Prema njegovim rečima, njegova generalna funkcionalnost tada je iznosila 75 odsto, dok je danas ravna nuli.

Deset godina nakon infekcije, Kepner je podvrgnut devetočasovnom hirurškom zahvatu na Medicinskom centru Univerziteta u Pitsburgu. Pacijent je znao da postoji mogućnost da njegovo telo odbaci presađene udove, ali navodi da su mu lekari tada rekli da je najgore što može da se desi to da ponovo uklone ruke. Od tada je naučio da ova opcija nije tako jednostavna, i da nosi određene rizike.

O Kepneru danas brine supruga, a njegova porodica je pokrenula GoFundMe kampanju sa ciljem da pokrije troškove koji su se nagomilali u poslednjih nekoliko godina. Ipak, uprkos tome što sa ovim znanjem i iskustvom ne bi ponovo prolazio kroz ceo proces, ističe da ne osuđuje hirurge koji su izveli operaciju.  "To je prilika koja vam se nudi, i upravo jednu takvu priliku sam ja iskoristio", zaključio je.

  • Demba

    29.07.2016 14:51
    gde ih je nabavio
    Gde je nabavio ruke jel na bazenu na spensu. Odpale nekom plivacu ili tako nesto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.