Ruski naučnik kaže da je spreman za presađivanje glave

Valerij Spiridonov (31) iz Rusije objavio je kako je spreman za transplantaciju glave, prvu operaciju te vrste na svetu.
Spiridonov je naučnik koji boluje od Verdnig-Hofmanove bolesti – vezan je za kolica i ima atrofiju spinalnih mišića. Zbog toga se sve teže kreće, diše i guta. Statistika kaže da većina ljudi s ovom bolešću umire u prvim godinama života – samo 10 odsto njih odraste.
 
Spiridinov kaže da želi šansu da ima "novo telo", pre nego što ga bolest ubije. Navodi da razume rizik, ali da želi da pokuša i da ima podršku porodice.
 
Operaciju planira da sprovede dr Serđo Kanavero iz Italije. On tvrdi da može da "odseče" glavu s jednog tela, spoji je na drugo telo pomoću "magičnog sastojka" (supstance polietilenski glikol) i da će glava i dalje biti "živa".
 
Spiridonov se prijavio za ovu operaciju, a telo će doći od donora koji je u komi zbog moždane smrti. Detalji ovog zahvata biće objavljeni javno u septembru. 
 
Operacija će trajati 36 sati, dali su joj naziv HEAVEN (raj), a troškovi iznose oko 14 miliona funti.
 
I dok Spiridonov iščekuje zahvat, kritičari poručuju da je sve to samo pusta fantazija.
 
Prvu transplantaciju glave na životinjama, sproveo je 1970. američki neurohirurg Robert Vajt. Uspeo je da transplantuje glavu jednog majmuna na telo drugog, ali je majmun umro osam dana kasnije, nakon što je telo "odbacilo" glavu. Pre nego što je umro, 2010, želja mu je bila da pokuša tu operaciju na fizičaru Stivenu Hokingu i glumcu Kristoferu Rivu.
  • mrva

    13.08.2016 19:23
    postavlja se i pitanje etičke prirode obzirom da se ne slažu svi sa tim šta je čovek, u čemu je "sadržan život", imamo li dušu (ako da, gde se nalazi, u glavi ili telu ili u oba...) ili smo samo kompleksne mašine.

    Sa tim u vezi rezultati ovakve operacije će biti veoma interesantni. Ako je moguće presaditi glavu i da to i dalje bude ista osoba (svojevrstan problem je kako pouzdano ustanoviti da li je ista osoba), onda je telo zaista mašina a kompletna svest se nalazi isključivo u mozgu...
  • mokgab

    13.08.2016 17:05
    Glave ili telo?
    Pitanje je zapravo šta (ko) je tu zapravo donor? Jer ako je donor osoba u komi zbog moždane smrti (kako piše u tekstu) onda je zapravo celo njegovo telo (sem glave) donor, pa je zapravo ovo transplantacije (presađivanje) ne glave na novo telo, nego tela na drugu glavu... Mislim da ipak glava (mozak) određuje osobu, tj. ličnost, pa zato glava nikada ne može da se presađuje, iako fizički (ako se ova vest desi) će se to dogoditi... Bizarno u svakom slučaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".