Kako se ponašati tokom zemljotresa?

Zemljotres koji je noćas pogodio Italiju osetio se i van te zemlje. Bez ikakve namere širenja panike ili preterivanja na temu mogućeg sleda događaja, verovatno nije zgoreg ponoviti pravila ponašanja i osnovne mere zaštite kad su potresi u pitanju.

Pre zemljotresa

Pre potresa trebalo bi voditi računa o sledećim stvarima: bilo bi dobro da na vreme popravite neispravne elelektrične instalacije, plinske i vodovodne cevi. Ako je moguće, ugradite fleksibilne cevi za plin i vodu kako bi se izbeglo njihovo pucanje. Za početak, već je dobro da znate gde su vam u stanu glavna razvodna kutija za struju, ventili za vodu i plin, i kako se zatvaraju.

Velike i teške predmete trebalo bi držati na nižim policama. Dobro pričvrstite visoke, plitke ormane i police, ogledala i okvire slika na zidove. Onemogućite savijanje pokretnih delova namještaja (TV i kompjutorski stočići i slično) i tehničke opreme (TA peći, klima-uređaji i slično). Boce, staklo, porcelan i druge lako lomljive predmete bilo bi dobro držati u niskim zatvorenim ormarićima. Takođe, pronađite 'sigurna' mesta u svakoj sobi - čvrst sto ili noseći zid - koja će vam poslužiti kao zaklon ukoliko bude trebalo. Nadohvat ruke spremite baterijsku lampu, baterijski radio, zviždaljku i komplet prve pomoći. Uvek imajte određene zalihe hrane i pića, pre svega vode. Sa članovima porodice odredite dva mesta za sastajanje nakon zemljotresa. Prvo u blizini kuće, na nekoj otvorenoj površini, a drugo van susedstva, u slučaju da niste u mogućnosti da dođete do kuće). Svako u porodici mora znati mesto i adresu sastanka.

Tokom zemljotresa

Tokom potresa verovatno je među bitnijim savetima onaj da pokušate da paničarite što manje moguće, da imate na umu da ne ubija potres, već da se većina povreda tokom zemljotresa dogodi kada ljudi panično istrčavaju na otvoreni prostor. Ljude najčešće ranjavaju predmeti koji padaju ili polomljene instalacije (građevinski materijal, staklo prozora ili vrata, električni kablovi, plinske cevi...)

Uglavnom, u skladu s tim dobro je zapamtiti da je cilj dokopati se otvorenog prostora, ali uz što manje rizika. Tokom samog potresa ne treba divljati ni juriti, već pronaći najbliže moguće sigurno mesto i kretati se minimalno, odnosno što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mesta.

Ako se zateknemo u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima tla treba izaći na otvoreni, slobodan prostor i udaljiti se od stabala, uličnih svetiljki, električnih kablova i građevina. Ipak, ako smo na višim spratovima ili ostajemo u zatvorenim prostorima, sklanjamo se pored nosećih zidova, pod okvire vrata za koje procenimo da su dovoljno snažni, pod čvrsti sto ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštitite lice i glavu rukama i naslonite se uz ugao nosećeg zida. Držite se dalje od stakla, prozora, ulaznih vrata i spoljnih zidova, kao i svega što bi moglo da padne, na primer, rasveta ili nameštaj. Ako ste u krevetu kada počne zemljotres, ostanite tamo - čekajte i glavu zaštitite jastukom, osim ako je iznad vas veliki luster koji bi mogao da padne.

U tom slučaju, premestite se na najbliže sigurnije mesto. Sklonite se ispod okvira vrata samo ako znate da je reč o snažnom nosećem zidu. Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla potpuno ne smiri i tada iziđite na otvoreno. Nipošto se nemojte služiti liftom. Ako vas potres zatekne u automobilu, nemojte se zaustavljati ispod mostova, nadvožnjaka, u tunelima ili ispod električnih vodova. Takođe, imajte na umu da su nakon potresa moguća oštećenja puteva, nadvožnjaka, mostova. Vozilo parkirajte na širokom prostoru kako ne bi ometalo prolaz većim službenim vozilima. Takođe, trudite se da autom ne stvorite smetnju za moguću upotrebu hidranta.

Ako baš imate toliki peh i zapnete pod ruševinama, ni slučajno ne palite šibice ili upaljače, kretanje smanjite na minimum, a usta pokrijte maramicom ili delom odeće. Pokušajte da ostanete smireni i lagano udarajte po cevima ili zidu tako da vas spasioci mogu pronaći. Koristite se zviždaljkom, ako je imate. Ne vičite ako ne morate - vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine.

Čuvajte svaki atom snage.

Nakon zemljotresa

Nakon potresa, budite spremni za ponovno podrhtavanje tla. Naknadni potresi uglavnom su slabiji od glavnog udara, ali su opasni jer mogu uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. I dalje važi ono univerzalno – nemojte paničariti. Pokušajte da ostanete mirni i strpljivi.

Ako ste, pak, ostali u zatvorenom, procenite koji je način najpogodniji za izlazak na sigurno i ponesite sa sobom samo najnužnije stvari (mislite na decu i starije...). Nikako ne napuštajte građevinu liftom. Ako ste u prilici, isključite struju, zatvorite plin i vodu.

U slučaju potrebe i povređenih oko vas, svakako pokušajte da pomognete, pregledajte ih i pružite prvu pomoć ranjenim osobama, ali samo ako ste potpuno sigurni u to što radite. Obavestite hitne službe da ima ranjenih. Pratite vesti i uputstva nadležnih službi i znakove za uzbunjivanje. Ako se proglasi evakuacija ili sklanjanje, postupite prema instrukcijama. I da. Nikako nemojte zaboraviti na svoje kućne ljubimce.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".