2016 - godina kada su otišli velikani

Neuobičajeno za jednu godinu, ovu 2016. obeležile su smrti brojnih poznatih ličnosti.

Iz meseca u mesec stizale su turobne vesti, a građani su neretko bili potpuno zatečeni i u neverici.

Samo je srpsko glumište izgubilo ove godine nekoliko velikana - Dragan Nikolić je preminuo 11. marta, Velimir Živojinović 22. maja, Milorad Mandić 15. juna, a legendarna Mira Stupica 19. avgusta. Daske koje život znače napustio je i Marinko Madžgalj 26. marta.

Svet muzike napustili su početkom aprila, kraljica evergrina Lola Novaković, nedugo zatim kantautorka i pop pevačica Jadranka Stojaković, a nedavno, tačnije 11. decembar Esma Redžepova, čuvena makedonska pevačica romske muzike.

Sportski svet ostao je 13. februara bez Slobodana Santrača, bivšeg selektora i najboljeg strelca u istoriji jugoslovenskog fudbala, a zauvek je otišao i jedan od RTS-ovih najpoznatijih sportskih komentatora Duško Korać, koji je preminuo 4. januara.

Među poznatim ličnostima, koje više nisu među živima su i jedan od najuglednijih intelektualaca i antiratnih aktivista Nebojša Popov, poznati novinar Zaharije Trnavčević, haški optuženik Goran Hadžić, legendarna supervizorka popularnog kviza "Slagalica" Milka Canić, najstarija partizanka Ida Sabo,…

Godina u svetu počela je i završila smrću dva velikana muzičke rok i pop scene. 

Čuveni britanski muzičar Dejvid Bouvi preminuo je 10. januara posle dugotrajne borbe sa kancerom, a sve je iznenadila nedavna smrt legendarnog pop pevača Džordža Majkla, koji je preminuo na Božić po Gregorijanskom kalendaru.

Šok u svetu muzike bio je i 21. aprila kada je iznenada umro jedan od najznačajnijih muzičara današnjice Prins, ali i 7. novembra kada je preminuo čuveni kanadski umetnik, pesnik i kantautor Lenard Koen.

Svet je u 2016. ostao bez legendarnog vođe kubanske revolucije i bivšeg predsednika te zemlje Fidela Kastra, preminuli su i nadaleko čuveni sportisti, američki bokser Muhamed Ali i holandski fudbaler i trener Johan Krojf, pisci Umerto Eko i Dario Fo, te glumci Bad Spenser, Alan Rikman i Džin Vajlder.

  • Legenda

    27.12.2016 18:13
    U Novom Sadu, u Novom Sadu...
    A i ja se nešto ne osećam dobro...
  • B

    27.12.2016 17:04
    @roker
    Au vidi stvarno... Kako vreme leti, čini mi se da je bilo pre par meseci!

    Hvala na korekciji i izvinjenje redakciji za prethodni post.
  • roker

    27.12.2016 13:46
    Lemi je 2015

    Ali ove godine su otisli Kit Emerson i Greg Lejk i Rik Parfit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.