Muzika na mozak utiče isto kao droga

Naučnici tvrde da slušanje muzike može imati isti efekat na ljudski mozak kao uzimanje opijata.
Neurolog Daniel Levitin, koji je 2006. godine napisao bestseler “This Is Your Brain on Music” (Ovo je vaš mozak kada slušate muziku), objavio je studiju u kojoj objašnjava šta se tačno događa kada vas, što bi rekao Bob Marli, muzika toliko pogodi da više ne osećate nikakv bol.
 
Levitinov tim na univerzitetu MekGil proučavao je naltrekson, lek koji blokira dejstvo opijata. "Iz studija sprovedenih na životinjama, znamo da su na neke delove mozga na koje utiču opijati, takođe mogu uticati i hrana i seks. Ali nismo znali mnogo o muzici, jer životinje ne uživaju u muzici", objašnjava on.
 
Od 17 učesnika istraživanja, zatražili su da u laboratoriju donesu po dve pesme koje kod njih pouzdano izazivaju intenzivna osećanja. Tako su za potrebe istraživanja korišćene različite numere – od pesama "Creep" benda Radiohead i "Comfortably Numb" Pink Floyda, pa sve do Mocartove "Figarove ženidbe".
 
Ispostavilo se da čak i tužne pesme mogu da izazovu osećaj uživanja, te da se tom prilikom oslobađa ista hemikalija (prolaktin) kao kad majke doje bebe. Međutim, kada je učesnicima u istraživanju dat naltrekson, omiljene pesme nisu izazivale nikakav osećaj kod njih.
 
Istraživači su zaključili da muzika koristi iste obrasce nagrađivanja kao hrana, droga ili seksualno zadovoljstvo.
  • Coja94

    20.02.2017 18:31
    a alkohol ?
  • Milan

    20.02.2017 17:54
    Kod mene je tako
    Meni je kao mlađem uvek bio problem da ljudima objasnim da se ne drogiram (a stvarno nisam), nego uživam u muzici...
  • Laura

    20.02.2017 17:27
    Sve 4 komponente
    Imati seksualni odnos pod blagim uticajem opijata uz omiljenu muziku i hranu koja je na dohvat ruku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.