Zabavni načini da saopštite detetu da stiže druga beba

Pitate se kako da učinite vašeg mališana uzbuđenim i veselim zbog toga što postaje stariji brat ili sestra? Pročitajte ove zabavne ideje koje će vam u tome pomoći...

Vest kada saznate da čekate drugu bebu je nešto najlepše što možete saznati, međutim ona podrazmeva veliko prilagođavanje za celu porodicu, a posebno kada je buduće starije dete beba koja je tek prohodala i koja teško može da razume šta znači biti brati ili sestra. Činjenica da u maminom stomaku raste novi čovek je prilično ozbiljna stvar da bi ste time zamarali svoju glavicu, naročito ako ste beba.

Ukoliko vam je potrebna pomoć da svom mališanu saopštite važne vesti, donosimo vam nekoliko zabavnih načina da to uradite (i naravno, čestitamo vam na novom članu porodice):

1. Ispričajte detetu priču

Dajte vašem detetu knjigu u kojoj piše o tome kako je to biti stariji brat ili sestra. To je bila moja prva taktika sa sinom. Možete sedeti i čitati je zajedno, a zatim možete da diskutujete o tome kako je to kada se rodi nova beba. Možete je čitati i više puta, dok ne počne da shvata.

Edrien Kardinal, majka dvoje dece iz Montreala, predstavila je svojoj ćerki trudnoću kroz veliku sestrinsku knjigu. Godinu dana kasnije, Edrien kaže da uzbuđenje njene ćerke ne jenjava: "Džulijeta i dalje traži da joj čitam knjigu!"

2. Napravite žurku na kojoj ćete objaviti ovu lepu vest

Napravite malu žurku. Zapravo, tako malu da uključuje samo vas, vašeg partnera i vaše dete. Dekorišite kuću kao da je u pitanju rođendanska žurka i napravite tortu. Ukoliko detetu to saopštavate na tako svečan način, šaljete mu poruku da se radi o lepim vestima. Pri tome, nijedno dete neće biti protiv nečeg što će mu obezbediti parče torte, zar ne?

3. Uključite u objavu i vašu sopstvenu braću i sestre

Vaše dete možda ima omiljenu tetku ili ujaka, ali verovatno ne razume da je taj omiljeni rođak u stvari mamin ili tatin brat ili sestra. Pozovite tu osobu i zajedno sa njom objavite lepe vesti. Nakon toga možete detetu objasniti rodbinsku vezu koju imate s tom osobom i napomenite detetu da će uskoro i ono imati takvu posebnu vezu sa nekim. Možda će dete početi asocijativno da vezuje svoju buduću sestru ili brata sa lepim emocijama koje ima prema svojoj tetki ili ujaku.

4. Imenujte dete za svog pomoćnika u objavljivanju lepe vesti

Sedite sa svojim detetom i recite mu da imate poseban posao njega/nju: Stiže nova beba i vama je potreban poseban pomagač koji će to da objavi. (Tokom ovog vremena koje prvedete nasamo, takođe možete odgovoriti na bilo koje detetovo pitanje.) Zatim, kada se sledeći put budete videli sa svojim prijateljima ili prorodicom, neka vaše dete objavi lepu vest svima. Oduševljena reakcija na objavu učiniće da se vaše dete oseća lepo, i da misli da je upravo sve u prostoriji učinilo srećnim.

5. Pokažite im album sa slikama kada su oni bili bebe

Otvorite album ili spomenar vašeg deteta i prelistajte ga zajedno. Odvojte vreme da objasnite kako je to izgledalo kada je ona bila mala beba. Pričajte o svim bitnim trenucima, kao kada ste je učili da sedne, da puzi i hoda. To će biti način da objasnite vašem detetu da nova beba dolazi i da neće moći odmah da se igra nego će rasti i učiti baš kao što je i on/ona. Pričanje o uspomenama može biti veoma uzbudljivo za dete i može mu pomoći da lakše primi nove vesti. Majka dvoje dece, Elen Brajt iz Šarlote, (Severna Karolina), pokazala je svojoj tek prohodaloj ćerki Ejšlin njen bejbi foto album kada je objavila da joj stiže nova sestra. Sada kada je beba Edison ovde, Ejšlin i dalje voli da gleda svoj foto album. Elen kaže: "Kladim se da ga gleda po tri puta nedeljno!"

6. Pogledajte edukativnu emisiju ili film

Deca su vrlo vizuelna bića, tako da gledanje dečijeg filma ili televizijske emisije u kojoj se priča o dolasku novog člana prodice može im pomoći da prihvate tu informaciju. Pitajte vaše dete na kraju šta misli o epizodi i odgovorite na svako pitanje koje vam postavi. Zatim iskoristite likove iz emislije da objasnite svoju trudnoću. Recite vašem detetu da će uskoro dobiti malog brata ili sestru, baš kao lik iz filma ili TV emisije. To će im pomoći da tu informaciju povežu sa stvarnošću.

7. Napravite spisak obaveza i odgovornosti

Deca vole da osećaju korisno. Personalizujte listu obaveza njihovim imenom i naslovite je rečima - veliki brat/sestra, trudeći se je ukrasite na način koji se njima sviđa. Napravite listu odgovornosti kao što je na primer menjanje bebine pelene, stavljanje ili vađenje veša iz veš mašine itd. Ovo može biti i inicijalna objava vašem detetu, čak i kasnije. "Dala sam mom detetu jednu listu obaveza šest meseci nakon što se rodila ćerka, zato što je počelo da mu smeta što ona dobija više pažnje. Lista obaveza učinila je da se oseća mnogo važnijim i svidelo mu se da pomaže", ističe mama Emili.

Kako vaša trudnoća napreduje, nastavite da uklučujete vaše dete kako bi ostalo uzbuđeno zbog predstojećeg dolaska njegovog brata ili sestre:

- Zamolite vaše dete da vam pomogne da sredite bebinu novu sobu, pre nego što dođe, tako što ćete je ukrasiti. Nakon što ste uneli krevetac, neka vaše dete sortira ramove, ili bilo koje dekorativne predmete koje želite u bebinoj sobi.

- Povedite svoje dete u kupovinu garderobe za bebu. Recite detetu da morate da kupite neku garderobu za brata/sestru u vašem stomaku i povedite ga da kupuje sa vama. Pustite ih da odaberu garderobu u kojoj će upoznati bebu prvi put ili pronađite slične odevne predmete za dete i bebu koje će nositi zajedno.

Autor: Yumama

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.