Jedan blizanac rođen zaražen zika virusom, drugi zdrav

Brazilski naučnici pokušavaju da reše misteriozni slučaj blizanaca rođenih u gradu Santosu u Sao Paulu od kojih je jedno zaraženo zika virusom i s mikrocefalijom, dok je drugo zdravo.

Majka blizanaca Žaklin Džesika Silva de Oliviera (25) istakla je kako nije verovala u tvrdnje doktora da će jedno od blizanaca, zaraženo zika virusom, biti mikrocefalično, odnosno da će imati nerazvijenu glavu.

"Mislila sam da je to greška doktora ili možda ultrazvuka", rekla je Oliviera dodajući kako je Lukas rođen zdrav dok je njegova sestra bliznakinja Laura s mikrocefalijom i svakog dana je posećuje tim neurologa i fizioterapeuta.

Prema njenim rečima, medicinski stučnjaci koji je redovno obilaze, nastoje da istraže slučaj "zika blizanaca" odnosno kako je Lukas ostao zdrav u posteljici koju je, dok su bili u utrobi, delio sa sestrom koja je zaražena.

"Značaj ovih blizanaca je u tome što nam može dati neke vrlo važne odgovore. Moramo objasniti kako virus nije uticao na drugu bebu, da li ta beba ima gen koji je zaštitio", rekao je Majana Zatz, direktor Univerzitetskog istraživačkog centra za ljudske genome.

Zika virus, od sredine prošle godine, registrovan je u skoro svim delovima Latinske Amerike, dok je Brazil najteže pogođen. Prošlog meseca, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti službeno je potvrdio da je infekcija virusom zika u trudnoći uzrok mikrocefalije i drugih teških abnormalnosti mozga kod beba.

Nedavne studije dokazale su da zika virus, kojeg prenosi komarac, dospeva u plodovu vodu, posteljicu i moždano tkivo fetusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom