Zagrlite svoju mamu, danas je njihov dan

Druge nedelje u maju obeležava se dan kojim se slavi majčinstvo, a koji je inicirala Amerikanka Ana Mari Džarvis.
Ana Džarvis želela je da poboljša sanitarne uslove u svom gradu Vebsteru u Zapadnoj Virdžiniji.
 
Jedne nedelje je organizovala Majčin radni dan, kako bi se skupio novac kojim su se kupovali lekovi i kojim se angažovala pomoć za majke s tuberkulozom. Ovu tradiciju je nastavila i sledećih godina.
 
Njena ćerka, koja se takođe zvala Ana, nakon majčine smrti 1905. godine odlučila je da posveti život majčinom projektu i pokušala je da uspostavi tradiciju Majčinog dana.
 
Kao zaštitni znak uzela je beli karanfil – omiljeni cvet njene majke. Njen rad se konačno isplatio 1914. godine kada je predsednik Vudro Vilson potpisao rezoluciju kojom se Majčin dan proglašava službenim praznikom u SAD.
 

Dan majki danas se obeležava širom sveta. Majke su naše najbolje prijateljice, naše zaštitnice... Uvek su uz nas, paze nas i maze. Kritikuju kada je potrebno i navode na pravi put. Ako ponekad i zaboravite, danas nikako nemojte da zaboravite da zagrlite svoju majku, nazovete je telefonom ako je daleko od vas i pokažete koliko je volite i koliko je važna u vašem životu.

Teme

majka
  • Ćerka

    08.05.2016 21:08
    Dan moje majke je svaki dan, trista šezdeset i pet dana u godini!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom