Mali rituali koji su veoma važni za sreću porodice

Nisu to baš pravila, ali jesu neki mali rituali koje možete i vi da primenite u svojoj porodici.

Ne postoji novac koji može da zameni vrednost koju bliski ljudi daju našem životu. Istraživanja pokazuju da nam druženje sa bliskim ljudima produžava život i popravlja raspoloženje.

Porodični ciljevi

Utvrdite šta je vaša porodična "misija". To će vas približiti jedne drugima, a deca će odrastati sa jasnom svešću o porodičnim vrednostima. Neka i najmlađi doprinesu, formulišući na svoj način ono što oni doživljavaju kao "misiju" vaše porodice.

Važna mesta

Vodite decu na mesta koja su važna za vašu porodicu. To može biti mesto u kojem su se rodili baka i deka, ali i kafić u kojem su se mama i tata upoznali. Na taj način ojačaćete povezanost vaše porodice.

Porodične priče

Pričajte priče o ostalim članovima porodice. Upoznajte decu sa porodičnom istorijom, neka znaju za veselog ujaka pustahiju sa bakine strane, za strogu tetku "usedelicu" sa dedine... Pričajte im šta su ostali članovi porodice radili na dan kad su se oni rodili, kako ste saopštili baki i deki da će dobiti unuče... Takve priče doprinose bliskosti, a deca rastu svesna radosti koju je izazvao njihov dolazak na svet.

Bake i deke

Neka deca budu bliska sa bakama i dedama. Pobrinite se da odvojite vreme za posetu baki i dedi, čak i kad ste mrtvi umorni, čak i kad ne znate gde vam je glava od posla. Ta nežnost koju deca upiju od baka i deda, ostaje tokom celog života izvor ljubavi i sigurnosti, na potpuno drugačiji način od one, takođe dragocene, koju izgrade na roditeljskoj ljubavi.

Porodični sastanci

Organizujte porodične "sastanke". Jednom nedeljno sedite sa decom i "pretresite" sve ono lepo i manje lepo što vam se svima dogodilo u prethodnih nekoliko dana, i napravite planove za vikend koji dolazi.

Porodični rituali

Držite do porodičnih rituala. To može biti odlazak u zoološki vrt subotom pre podne, veče za filmove petkom, odlazak na ručak u omiljeni restoran na ručak prve nedelje u mesecu ili nešto slično. Ali, kad jednom započnete tradiciju, nema odstupanja ni zbog sastanka, ni zbog sređivanja kuće. Neka to bude vaše vreme.

Međusobno poštovanje

Stavljajte jedni drugima do znanja da cenite sve što onaj drugi radi. Naučite decu da je "hvala" lepa reč koja nije rezervisana samo za druge ljude, već i za mamu i tatu, brata ili sestru.

Jedan na jedan

Provodite redovno vreme sa decom odvojeno. Bez obzira na uživanje u zajedničkoj igri, deci je potrebno vreme "jedan na jedan" sa roditeljima, pa se postarajte da im to pružite.

Smeh

Smejte se zajedno. Šalite se, gledajte komedije, ali pre svega, naučite decu da se šale na svoj račun. To je dobar način da ojačate povezanost unutar porodice.

Obroci

Jedite zajedno. Iako to nije uvek lako izvesti zbog obaveza oko posla ili škole, pobrinite se da se bar nekoliko puta u toku nedelje okupite za stolom. To može biti doručak subotom ujutru, kada možete jesti i u pidžamama, ili večera sredom... Kad god možete - ne propuštajte priliku.

Razgovori

Razgovarajte. Ali stvarno razgovarajte. I vi sa partnerom, i vas dvoje sa decom. Bez ometanja u vidu mejlova, SMS-ova ili vesti na televiziji. Slušajte aktivno ono što drugi članovi porodice govore. Tako učite decu da je njihov glas važan, ali i da je važno da umeju da slušaju druge. To je jedna od najdragocenijih životnih lekcija koju možete da im date..

Nežnost

I ljubite se. I vi sa partnerom, jer je važno da deca vide i osete da se mama i tata vole, a ljubite i mazite i decu, što više možete. Dok su mala bar. Čim malo porastu, počeće da se "otimaju", pa će vam biti žao što to niste češće radili dok su bili mali.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.