Majčin glas izaziva znatno aktivniju reakciju u mozgu deteta

Američki naučnici sa Univerziteta Stenford u Kaliforniji utvrdili su da mozak deteta drugačije i znatno aktivnije reaguje na zvuk majčinog glasa.

Mozak glasove registruje i percipira posebnim delom, ali poslednje istraživanje pokazalo je da glas majke u mozgu deteta aktivira i mnoge druge delove mozga, poput centara za emocije, nagrađivanje, socijalne funkcije, facijalnu ekspresiju i razlikovanje ličnih od opšte važnih stvari.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom žurnalu "Proceedings of the National Academy of Sciences", a naučnici tvrde da je jasno da majčin glas ima efekat aktivatora u mozgu deteta, pa se planiraju i nova istraživanja s ciljem otkrivanja uticaja majčinog glasa na mozak odraslih osoba.

Rezultati istraživanja, kako navode naučnici, važni su i sa aspekta otkrivanja novih metoda lečenja i terapija kod dece sa autizmom ili drugim nervnim poremećajima.

Ukupno 24 dece uzrasta od sedam do 12 godina učestvovalo je u istraživanju. Specijalnim MRI skenerima su praćene njihove reakcije na zvukove tri nepovezane reči koje su izgovorile njihove majke i druge žene. Istraživanje je pokazalo da mozak deteta dobro razvijenim sposobnostima komuniciranja i znatno aktivnije reaguje na majčin glas. Sva deca su na majčin glas reagovala na specifičan način, ali je kod svakog zabeležena znatno aktivnija reakcija nego na glas nepoznatih žena, što dalje dovodi do zaključka da je majčin glas svakom detetu važan, ali i poseban.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom