Kako bebama olakšati letnje vrućine

Letnje vrućine pravi su izazov za bebe koje još ne mogu da kažu kada im je vruće, a njihovo telo još ne može potpuno samostalno da reguliše temperaturu tela. Upravo zato, bebe su zavisne od vaše pomoći. Kako prepoznati da je bebi previše vruće i kako joj pomoći?

Nervoza, plačljivost, osip i znojenje najčešći su simptomi da je detetu previše vruće. Crvenilo se najčešće pojavljuje na pregibima gde se koža dodiruje, ali i na pelenskom području.
 
Ipak, osip se ne mora nužno pojaviti na prekrivenim delovima tela, već je čest i po licu. Osim znoja, lice je često u kontaktu s bakterijama koje beba ručicama prenosi na lice, pa je poželjno nekoliko puta dnevno mokrom mekanom krpicom i toplom vodom prebrisati bebu kako biste izbegli osip.
 
Bebina odeća u letnjim mesecima treba da bude isključivo od laganog pamuka. Uz redovno "suvo" kupanje krpicom i vodom, presvlačenje, skidanje bebe kada se znoji i što više vremena bez pelene, osip se najčešće povlači već nakon dan-dva.
 
Ako se osip ne povuče nakon nekoliko dana, posetite doktora.
 
Temperatura prostora
 
Bez obzira da li hladite prostoriju klima uređajem ili ventilatorom, važno je da temperatura u prostoriji bude ugodna za bebu, nikako ne ispod 25 stepeni, naročito ako s bebom izlazite napolje. Tada je potrebno temperaturu detetovog tela postepeno podići gašenjem klime kako bi šok bio što manji kada izađe na visoke temperature. Ventilator i klima nikako ne bi trebalo da duvaju direktno na bebu.
 
Za spavanje bebi će biti dovoljna pamučna majica i pelena, kao i preko dana tokom boravka u zatvorenom.
 
Bez obzira na vrućine, većina stručnjaka smatra kako isključivo dojenoj deci nije potrebno davanje vode jer je majčino mleko zapravo 80 odsto vode, zato nemojte se začuditi ako beba češće počne tražiti dojku tokom dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom