Četiri stvari koje bi deca trebalo da znaju do pete godine

Klinci od pet godina jesu mali, ali su i dovoljno veliki za neke osnovne stvari koje do petog rođendana jednostavno moraju znati.

Odnosno, bilo bi zaista dobro da ih znaju jer se radi o stvarima ne samo za njihovo dobro, već i vašu sigurnost - da imate poverenja u svoje malo-veliko dete.
 
Uostalom, deca u tom uzrastu upijaju kao sunđeri i nema te stvari koju neće upamtiti, ako im date do znanja da to treba da znaju. A ništa od toge ne tiče se ni edukacije, ni razvoja ni pomaganja. Tiče se isključivo njihove sigurnosti.

1. Ime, prezime i broj telefona roditelja

Niko ne očekuje da će dete od pet godina biti samo napolju pa će mu trebati ovi podaci, ali, predostrožnosti radi jako je dobro da deca čim pre nauče puno ime i prezime svojih roditelja, broj telefona i adresu, jer ko zna - te informacije u nekim slučajevima bi možda mogle da mu spase život. Ako mogu da nauče pola crtaća napamet, mogu i tih nekoliko podataka.

2. Broj za hitne slučajeve

Nesreća dolazi nenajavljena, a znati da će se vaše dete snaći ukoliko vi niste ta koja može pozvati hitnu pomoć/policiju - neprocenjivo je za sigurnost cele porodice.

Dite u ovom uzrastu već razume dosta toga i svakako bi mu trebalo objasniti i šta treba da uradi u trenutku eventualne nesreće.

3. Uvek pogledaj u oba smera

Deca od pet godina sigurno još neće ići sama u školu ili prodavnicu, ali im se već sada možete da počnete da im usađujete adekvatno ponašanje u saobraćaju. Gde god krenete insistirajte na tome da vas dete "vodi" kako bi naučilo dobro da pogleda i desno i levo pre prelaska ulice.

To još uvek može biti samo igra, ali ako je budete praktikovali svaki dan, vaše dete sa sedam godina će biti u stanju bez straha, vašeg ili njegovog, da pređe i put sa semaforom i nekoliko traka.

4. Nije svaki stranac zabranjeni stranac

Nisu svi stranci loši. Nikako, ali kako učiti decu da ne pričaju sa strancima, ako im nekada baš stranac bude jedini koji im može pomoći.

I mi se ponekad nađemo u situaciji kada nam je hitno potrebna pomoć, a u blizini nema baš nikog poznatog. I tada normalno pitamo stranca za pomoć (smer/telefon).

Zato ni decu ne bismo smeli plašiti nepoznatim ljudima jer, što ako se u sekundi izgube? Koga će pitati za pomoć ako ne stranca?

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom