I vozovi mogu biti lou-kost

Fenomen lou-kost (low-cost) postao je sve popularniji i više se ne odnosi samo na avio-kompanije.

Fenomen lou-kost (low-cost) postao je sve popularniji i više se ne odnosi samo na avio-kompanije.

Trenitalia, italijanska državna železnica, odlučila da uvede i treću klasu vozova, kako se ona popularno naziva u narodu. U tim vozovima karta od Milana do Rima, recimo, košta samo devet evra, ali samo ako ste spremni na prastare kompozicije.

Ideja je ista kao i kod niskobudžetnih aviona: periferijske stanice, a ne glavne - Milano Lembrate, Firenca Rifredi (bez stajanja na Santa Maria Novella), kao i dolazak na stanicu Roma Tiburtina. No, sve ove stanice su odlično povezane gradskim autobusima i metroom sa centrima gradova. Red vožnje je "neudoban": ranom zorom, u 06.40 voz kreće iz Rima, a pri povratku iz Milana se stiže u Rim 24 minuta posle ponoći, ali - devet evra je devet evra!

Karte se mogu kupiti putem Interneta, ali i na automatima na samim stanicama, ili zvanjem kol-centra: 892021. Vredi reći da u ovim vozovima nema različitih vagona - klasa je unificirana, a kako se kvalitet usluga nalazi ispod prve i druge klase, ova kategorija vozova je dobila ime "treća klasa", piše "Travel magazin".

Treba li reći da nema restorana ili barova? Ali sedišta, makar, nisu od drveta. No, za budžetske putnike, kakvih kod nas ima dosta, ovaj savet može da uštedi velike svote novca. Posebno ako želite da upoznate zemlju samostalno, sa rancem na leđima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.