Kako se zaustavlja taksi?

Evo nekoliko pravila za korišćenje taksija u raznim zemljama sveta.
Evo nekoliko pravila za korišćenje taksija u raznim zemljama sveta.

U Rusiji je, kao i kod nas, dovoljno samo mahnuti rukom da bi se taksi, ako je prazan, zaustavio i povezao vas.

U Francuskoj, stvari su drugačije. Ukoliko je plastični znak TAXI osvetljen iznutra sijalicom, taksi je slobodan i može se zaustavljati. No, ukoliko se u blizini od 50 metara nalazi specijalizovana taksi-stanica, onda taksista može da vam ne stane, jer očekuje da odete upravo tamo. Bakšiš je uvek 10 odsto računa, a obavezno je reći "bonjour" (dobar dan) prilikom ulaska u taksi, jer ćete usuprotnom biti veoma hladno prihvaćeni, savetuje "Travel magazin".

Za razliku od Evrope, u Japanu svi koriste železnicu, nadzemnu ili podzemnu, tako da je taksi u Zemlji izlazećeg sunca veoma skup i "fensi". Taksiji su veoma retki i naručuju se telefonom. Japanski taksisti moraju da rade u belim rukavicama, i da na uzglavlju sedišta redovno menjaju bele salvete!

U britanskim taksijima obavezno je da sedite pozadi, gde ste odvojeni staklenim zidom od vozača, dok je svuda na Balkanu, od Hrvatske do Albanije i Bugarske, uobičajeno sedeti pored vozača, čak i ako ste sami. U Britaniji će smatrati neprijatnim intimiziranjem ukoliko pokušate da sednete pored vozača, a na Balkanu "pretnjom" ukoliko insistirate da sednete iza vozača.

Vredi još napomenuti da su taksiji u Britaniji ranije bili isključivo crne boje, dok su svi ostali bili "divlji".

  • Laza

    11.10.2010 11:50
    I u Francuskoj
    I u Francuskoj obavezno sedite iza vozača.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja