Propada najveći tržni centar na svetu

Na jugu Kine, u gradu Donguan nalazi se najveći tržni centar na svetu.

 Zauzima površinu od 660.000 kvadrata. Od 2.350 lokala radi svega 47.

U predgraću Donguana, grada sa deset miliona stanovnika, milijarder Aleks Hu, koji se obogatio u poslu sa instant supama, 2005. je otvorio najveći tržni centar na svetu.

Centar je projektovan tako da imitira sedam svetskih gradova i regiona: Amsterdam, Pariz, Rim, Veneciju, stari Egipat, karipska ostrva i Kaliforniju. Sazidana je replika trijumfalne kapije visoka 25 metara. U venecijanskom delu napravljena je imitacija trga Svetog Marka i kanal sa gondolama dugačak dva kilometra. Zabavni park ima rolerkoster dugačak 600 metara.

Za razliku od većine propalih tržnih centara, koje su posle nekog vremena napustili prodavci, ovaj objekat još od otvaranja ima probleme da privuče zakupce lokala i kupce. Nalazi se u industrijskoj zoni grada gde može da se dođe isključivo automobilom ili autobusom pa je ostao nedostupan za većinu populacije koja živi i radi u centru.

Donguan nema aerodrom a tržni centar se nalazi daleko od auto puteva. Poslednjih godina postoje pokušaji da se oživi poslovanje ali otvoreno je svega nekoliko restorana brze hrane a parking prostor je pretvoren u trkačku stazu za karting.

  • Homer Simpson

    29.07.2016 07:41
    Kao da gledam neki od novosadskih tržnih centara (Spens, Apolo, Lupus - mada mi njega nije žao).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja