Kompanije štede, avio-letovi sve sporiji

Kako to da letovi danas, uz brže i modernije avione, traju duže nego pre 40 godina?
Putovanje avionom od Njujorka do Hjustona danas traje oko četiri sata. Isto to putovanje davne 1973. trajalo je tek nešto više od dva i po sata. 
 
Ovo nije jedinstven slučaj. Od Londona do Edinburga danas se leti 10 minuta duže nego pre dvadesetak godina, od Madrida do Barselone 20 minuta, a isto toliko putnicima treba duže da iz Njujorka dolete u Čikago. Stoga se nameće logično pitanje – kako to da u doba sve većeg tehnološkog napretka letovi postaju duži, umesto kraći? 
 
Za to ima nekoliko razloga, ali onaj najvažniji svakako je rast cena nafte. Nekada se galon plaćao 70 centi, a u jednom trenutku cena je probila tri dolara. 
 
Kompanije su tada shvatile da, ako žele i dalje da ostvaruju zacrtanu zaradu, moraju da lete sporije, što automatski podrazumeva uštedu potrošnje goriva. Na kraju 2016. godine, primera radi galon je koštao 1.59 dolara, piše Punkufer.
 
Stvarne uštede su prilično velike, pa je tako objavljen podatak da je američka aviokompanija Džetblu 2008. godine sačuvala 13.6 miliona dolara jer je svaki svoj let produžila za samo dva minuta. 
 
Pre četiri godine u javnost je procurio i podatak da Rajaner svojim pilotim daje instukcije da svaki let produže za dva minuta. Naravno, radi prilično velike uštede na godišnjem nivou.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.