Zašto su pasoši crveni, plavi, zeleni ili crni

Pasoš je ključ za ulazak u druge zemlje, a verovatno ste primetili da se oni prave u samo nekoliko određenih boja.

Generalno, dolaze u crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj boji, koje se smatraju standardnim za ovu vrstu isprave. Iako su pravilima ograničeni na ove četiri boje, moguće ih je napraviti u njihovim različitim nijansama, rekao je Hrant Bogosian, potpredsednik marketinga interaktivne baze pasoša Passport Index.

On otkriva da postoje brojni razlozi zbog kojih se zemlje odlučuju za određene boje, a obično su to geografski i politički motivi.

"Članice Evropske unije koriste tamnocrvenu, dok države Karikoma koriste plave pasoše", rekao je ovaj stručnjak. Karikom predstavlja organizaciju 15 karipskih naroda koji su se udružili zbog privredne integracije i saradnje.

Neki smatraju da su bordo boje deo komunističke prošlosti, a da su plavi pasoši simbol "novog sveta" - Severne i Južne Amerike, Okeanije itd.

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Veruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života.

Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

"Švajcarski pasoši su jarkocrvene boje, dok je pasoš Turske promenjen u bordo boju u nadi da će ući u Evropsku uniju", rekao je Bogosijan. Amerikanci su isprobali razne boje, od crvene, preko zelene, a sada i plave.

Ipak, izradu pasoša, a samim tim i boju često diktira praksa, odnosno često se prave onakvi kakvi su na raspolaganju određenoj zemlji.

"Proizvodnja pasoša je veoma dobro kontrolisan proces, a obavlja ga samo nekoliko kompanija u svetu", kaže ovaj stručnjak.

  • Ttelep

    19.03.2017 16:16
    nekad i sad
    Nisam ni znao da su naši pasoši bordo boje. Godinama stoji u fascikli, ko bi se toga setio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja