Napredni gradovi pokazuju budućnost čovečanstva

Besplatan wi-fi svuda, ulice bez gužvi, brz javni prevoz, zabrana automobila, gradovi bez otpada i emisije štetnih gasova možda zvuče kao karakteristike nekih gradova u dalekoj budućnosti, ali oni zapravo postoje i danas.

Besplatan wi-fi svuda, ulice bez gužvi, brz javni prevoz, zabrana automobila, gradovi bez otpada i emisije štetnih gasova možda zvuče kao karakteristike nekih gradova u dalekoj budućnosti, ali oni zapravo postoje i danas.

Abu Dabi je definitivno jedan od nekoliko svetskih gradova koji najviše razmišlja o budućnosti i teži u tom pravcu, ali kada se uporedi sa gradom koji je udaljen manje od 24 kilometra, izgleda kao prašnjava relikvija. Kada bude potpuno funkcionalan 2020. godine, samoodrživi grad Masdar će imati emisiju CO2 ravnu nuli. Većina otpadnih voda će biti reciklirana, a oslanjaće se na sunčevu energiju i druge obnovljive izvore. Automobili koji emituju štetne gasove su zabranjeni i zamenjeni tranzitnim sistemima koji saobraćaju ispod zemlje. To predstavlja viziju za svet kakav će biti u budućnosti.

Ukoliko ne želite da idete biciklom na posao, postoji rešenje i za to, a to je poseban autobuski sistem. Autobusi većinom voze brzinom puža, ali brazilski sistem Bus Rapid Transit u gradu Curitiba nudi veoma brz prevoz autobusom. Autobusi na stanicu dolaze svakih 90 sekundi. Putnici pre ukrcavanja već imaju kupljenu kartu, tako da je za ulazak u autobus potrebno svega 15 sekundi. Autobusi saobraćaju posebnim trakama u kojim im ne smetaju putnički automobili i taksisti.

Brazilski urbanisti su zamislili autobuski sistem koji bi bio konkurencija podzemnoj železnici kada se govori o brzini i efikasnosti. Kao rezultat toga, Curitiba ima malu stopu vlasništva automobila, čist vazduh i bolji kvalitet života, na čemu mu mogu pozavideti mnogi gradovi u Južnoj Americi. U ovaj grad dolaze urbanisti širom sveta kako bi neke inovativne ideje realizovali i u svojim zemljama.

U Talinu u Estoniji svoj e-mail možete proveriti skoro na svakom mestu. Zahvaljujući inicijativi "Tiger leap", svaka škola ima internet, stanovnici mogu glasati putem interneta, a besplatna wi-fi usluga je dostupna u svim parkovima, vozovima, muzejima, kafeima i na aerodromu.

Kineski grad Dezhou je poznat po tome što 80 posto zgrada poseduje solarne grejače vode, ulice su osvetljene solarnim svetlima, čak su i luksuzni apartmani opremljeni bazenima koji se zagrevaju pomoću solarne energije. Lebdeće osmatračnice, izgrađene od laganih materijala i ispunjene helijumom, sastavni su deo solitera u obliku stabla, koji će biti izgrađen na Tajvanu. Osmatračnice će se podizati i spuštati omogućavajući pogled na grad iz ptičije perspektive. Zgrada će imati restoran, muzej, turbine na pogon vetra, sistem za reciklažu kišnice i geotermalno postrojenje u podrumu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.