Hrvati i Slovenci se otimaju za Srbe

Letnja sezona je na pragu, a suočeni sa ekonomskom krizom koja će se odraziti i na turizam, Hrvati i Slovenci počeli su da se otimaju za turiste iz Srbije.
Kako piše hrvatski portal Index.hr, i pored velikog novca koji je uložen u promociju hrvatskog turizma u Srbiji, ovaj deo jadranskog primorja i dalje nije među prvih pet omiljenih destinacija Srba. Na sve to Hrvatima su Slovenci zadali novi udarac. Originalna ideja Hrvatske turističke zajednice bila je postavljanje 230 džambo-plakata i 100 bilborda, u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, s natpisima koji pozivaju na Jadran i sloganima "Tako lepa, tako blizu" i "Kad srce kaže leto, kaže Jadran".

Međutim, Slovenci su ovih dana zakupili isti broj reklamnih mesta, odmah uz hrvatske, kojima zovu Srbe na svoj deo Jadrana uz slogan "Najbliže evropsko more". Tako se Srbi pozivaju da dođu i uživaju u Portorožu, što su u Zagrebu odmah videli kao provokaciju jer su Slovenci blokirali hrvatske pristupne pregovore u Evropsku uniju. Slovenci se tu ne zaustavljaju pa na hrvatski pokušaj "zakopavanja ratne sekire" sa Srbima odgovaraju sloganima "Prijatelji" i "Vizne olakšice!".

Da sve ne bi ostalo na rečima, odnosno bilbordima, ambasador Slovenije u Beogradu najavio je za ovu turističku sezonu uvođenje novih viznih olakšica za srpske turiste, kako bi najbliže "evropsko more i turističku ponudu Slovenije učinili još bližim". Da li će Srbi odustati od svojih omiljenih destinacija Grčke i Turske, da li će se odlučiti za jeftinu Bugarsku ili egzotični Egipat, ili su se ipak uželeli starih prijatelja iz ex-Yu, pokazaće predstojeća turistička sezona. Do tada traje rat bilbordima.

  • S O Sa

    31.05.2009 12:55
    Ko bi reko?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.