Neotkrivene gastronomske prestonice

U potrazi za savršenom hranom možete stići do neočekivanih destinacija. Michelinove zvezdice su najprestižnije priznanje koji neki restoran može da dobije. Dodeljuju ih tajni "inspektori", čiji su kriterijumi kvalitet sastojaka, veština šefa kuhinje u pripremanju hrane i kombinaciji začina, kreativnost, stabilan kvalitet i pristupačnost cena.

San Sebastijan, Španija

San Sebastijan nalazi se na severnoj obali Španije, u Baskiji - regionu čuvenom po tapasima, specijalitetu lokalne kuhinje. Ovaj gradić ima čak tri restorana sa tri zvezdice po najstarijoj i najčuvenijoj kategorizaciji evropskih hotela i restorana, Michelinovoj: Akelare, Arzak i Martin Berasategui.

Mugen, Francuska

Mugen se nalazi u severoistočnoj Francuskoj, a osim po tome što je tu umro Pablo Pikaso, poznat je i kao mesto sa savršenom gastronomskom "klimom". Iako ima svega 16.000 stanovnika, u Mugenu možete uživati u više od 50 restorana, među kojima su najatraktivniji Moulin de Mougins, koji se nalazi u staroj vodenici i ovenčan je sa dve Michelinove zvezdice, i Candille, koji je takođe na ovoj prestižnoj listi najboljih evropskih restorana.

Luksemburg

Zemlja sa manje od pola miliona stanovnika ima desetak restorana koji su na Michelinovoj listi. U lokalnoj kuhinji osećaju se francuski, belgijski i nemački uticaji. Ako vas put nanese u Luksemburg, nemojte propustiti da probate specijalitete poput pastrmke, štuke i rečnih rakova, koji se spremaju na tradicionalan način.

Geteburg, Švedska

Drugi po veličini grad u Švedskoj ima čak pet restorana na Michelinovoj "zvezdanoj" listi: 28+, Basement, Fond, Sjomagasinet i Kock & Vin. Zanimljivo je i da su mnogi najbolji švedski kuvari poreklom upravo iz Geteburga.

Palermo, Italija

Sicilijanska kuhinja spaja najbolje iz različitih kultura. Ako se nađete u Palermu, prepustite se uživanju u specijalitetima od povrća i ribe, koji se pripremaju po najboljim receptima mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Odličan izbor tradicionalnih jela nudi restoran Osteria Altri Tempi.

Ladlou, Engleska

Ovaj engleski gradić sa svega desetak hiljada stanovnika svojevremeno se mogao pohvaliti većim brojem restorana sa Michelinove liste od bilo kog mesta, osim Londona. Sada mu je ostao samo jedan, Mr Underhill's, ali lokalne specijalitete možete probati i u mnogim pabovima.

Las Vegas, Nevada

Las Vegas je sinonim za glamur, kocku i vrhunske hotele, tako da i ne čudi što je ovaj grad "druga kuća" mnogim čuvenim šefovima kuhinja. Najbolji restorani su Guy Savoy, Commander's Palace i Firefly, a tri Michelinove zvezdice ima i Joel Robuchon.

Bolonja, Italija

Regija u kojoj se nalazi Bolonja poznata je i kao La Grassa, što znači "masna". Lokalni specijaliteti pripremaju se od svinjskog mesa, a ni pastama pripremljenim po tradicionalnim receptima nije lako odoleti. Najbolji restorani u Bolonji su su Al Pappagallo i Da Bertino.

Edinburg, Škotska

Edinburg je poznat po pijacama, čajdžinicama i pabovima, ali ima i tri restorana sa maksimalne tri Michelinove zvezdice: Martin Wishart, Number One i The Kitchin.

Singapur

Mešavina engleskih i azijskih uticaja Singapur čini jednom od vodećih neotkrivenih kulinarskih prestonica sveta. Na Festivalu hrane koji se održava svakog jula turisti imaju priliku da uživaju u specijalitetima. Najbolji restorani su Clarke Quay i Boat Quay, a u Chinatown Food Streetu možete uživati u lokalnim jelima. U vrhunske restorane spada i francuski One Rochester, dok je Lei Garden poznat po ajkuli na žaru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.