Rudnici u Čileu kao turistička destinacija

Čile, inspirisan spasavanjem 33 rudara koji su pod zemljom bili zarobljeni 69 dana, uvrstio je u svoju turističku ponudu silazak u rudnike da bi posetioci "iz prve ruke" videli i iskusili kroz šta su rudari prošli.
Čile, inspirisan spasavanjem 33 rudara koji su pod zemljom bili zarobljeni 69 dana, uvrstio je u svoju turističku ponudu silazak u rudnike da bi posetioci "iz prve ruke" videli i iskusili kroz šta su rudari prošli.

Posetiocima je omogućeno da siđu na oko 50 metara dubine rudnika uglja "Đavolja tura" u blizini priobalnog grada Lota kao i nekoliko rudnika na severu zemlje.

"Ovako su se rudari osećali", kaže jedan od posetilaca dok se spušta uzanim liftom u dubine rudnika "Đavolja tura", koji je radio od 1884. do 1997. godine, kada ga je vlada zatvorila zbog slabog profita.

Vodič Roberto Rohas, bivši rudar, vodi posetioce sa zaštitinim rudarskim kacigama sa svetlima u istraživanje mračnih dubina tog rudnika u kome ima, prema rečima bivšeg rudara, uglja za narednih 500 godina.

Rohas pokazuje posetiocima u tami rudnika prazan, zarđao kavez koji danas služi kao strašan podsetnik na tragedije u prošlosti i na činjenicu koliko je zanimanje rudara opasno po život. "To je kavez za ptice, koji se koristio da bi se otkrilo prisustvo metana, gasa bez mirisa koji može da ubije", objašnjava Rohas. "Kada ptica umre, rudari viču "metan" i svi jure napolje", otkriva Rohas.

Rohas nosi sa sobom moderni metanomerač, koji je odavno zamenio kavez sa pticama čiji su životi bili rizikovani. Posetioci u stopu prate Rohasa kroz mrežu tunela opasanih drvenim gredama, savijajući se dok tavanica postaje sve niža, odlaze do ugljenokopa i mesta gde su rudari jeli.

Vodič Martin Berneti posetiocima koji se tiskaju u mračnim dubinama rudnika peva rudarsku pesmu, kojom se odaje počast rudarima time stvarajući specifično raspoloženje. Rohas smatra da svako ko se spusti zavoli rudnik, a jedan od posetilaca izlazeći iz tame rudnika i klaustrofobije koja u njemu vlada kaže da nije do sada imao predstavu kako je teško bilo njegovom ocu rudaru dok je radio, pre nego što je izgubio nekoliko prstiju u jednoj nesreći u rudniku.

Međutim, nemaju svi rudnici istu sudbinu kao što je "Đavolja tura". U neke rudnike nikada više neće sići ni rudari ni turisti, a takav je rudnik bakra i zlata u San Hozeu, u pustinji Atakama, u kome su prošle godine čileanski rudari bili zarobljeni 69 dana i umalo izgubili živote. Rudari su bili 622 metra pod zemljom i nakon akcije spasavanja, koju je televizija prenosila uživo širom sveta, čileanska vlada je rudnik zatvorila jer je previše opasno da iko više uđe u njega.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.