Kako za što manje para u muzeje i galerije

Jedno od večitih pitanja svih turista je kako se "provući" za što manje para kroz muzeje, galerije i slične kulturne sadržaje.
Jedno od večitih pitanja svih turista je kako se "provući" za što manje para kroz muzeje, galerije i slične kulturne sadržaje.

U zemljama istočne Evrope, gde postoje dve tarife, za domaće i strane turiste, pokušajte da objasnite da ste iz "bratske" i siromašne zemlje - Rusi, Ukrajinci, Rumuni i mnogi njima slični će vam rado izdati karte "za državljane".

Grci nisu u istočnoj Evropi, ali će to isto učiniti tako što će vam dati karte "EU" ili besplatne, ako vide da ste iz Srbije. U manjim galerijama u Španiji to će, takođe, biti slučaj. Za ostalo, ne vredi vam šarm.

Proučite na Internetu koji su dani (a obično ima jedan) u nedelji kada se ne plaća karta - takav je slučaj i sa Pradom u Madridu, i sa Alkazarom i Alhambrom ili džamijom - katedralom u Sevilji, Granadi i Kordobi u Andaluziji, piše "Travel Magazin".

Dakle, natempirajte posete tako da "upadnete" u besplatan termin. Svi sajtovi važnijih institucija daju takvu informaciju, a ni vodiči poput "Lonely Planeta" ne oskudevaju u informacijama.

Naravno, postoje i takvi muzeji i galerije koji su besplatni - takav je slučaj sa Muzejom kraljice Sofije u Madridu (Pikasova Gernika zavređuje da je vidite). Najnovija vest je da je Švedska otvorila za sve posetioce 19 najvećih muzeja, besplatno, stalno. Neki muzeji su, opet, besplatni za starije od 60 godina.

Naravno, postoje i popusti koje, takođe, treba potražiti na vebu, zavisno od legitimacije koju imate (Euro 26, ISIC, ISTC, penzionerska)...

Za kraj ono najbanalnije, ali često najvažnije - pogledajte na Internetu kada je dan odmora, da ne pokušate da uđete u muzej baš tad - obično je ponedeljak neradan. Takav dan unapred odvojite za obilaske drugih stvari.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.