Šta ne činiti u pojedinim zemljama

Ukoliko smatrate da je bolje da ste informisani nego da iz neznanja grešite i uvredite nekog u inostranstvu, pročitajte nekoliko kosrisanih saveta.
Ukoliko smatrate da je bolje da ste informisani nego da iz neznanja grešite i uvredite nekog u inostranstvu, pročitajte nekoliko kosrisanih saveta.

Neka od pravila u Aziji

U Aziji, na primer, nije dozvoljeno dotaći nečije telo nogama, jer se one smatraju "najnižim" i najprljavijim delom tela. Ako nekoga slučajno i okrznete nogom, izvinite se tako da dlanom dotaknete ruku te osobe, a potom dodirnite svoju glavu. Takođe, stopala je nepristojno usmeravati prema ljudima, pa čak i predmetima ili ih stavljati na stolice i stolove.

Na istom kontinentu trebalo bi se suzdržavati od dodirivanja ljudi po glavi ili kosi jer se glava u duhovnom smislu doživljava najuzvišenijim delom tela. Nije dozvoljeno ni sedeti po jastucima koji služe kao nasloni za glavu jer se na taj način krši isto pravilo.

U Nepalu se krajnje nepristojnim smatra prekoračiti preko nečijih ispruženih nogu, pa kako biste izbegli neugodnu situaciju, povucite noge kad neko prolazi pored vas. Takođe, u toj zemlji nemojte prelaziti ili sedati na jastuke za molitvu čak i ako na njima niko ne sedi.

Isto tako, budističke spomenike uvek treba obilaziti u smeru skazaljke na satu.

Nađete li se u Japanu u tradicionalnoj kupki zvanoj onsen, uvek se morate oprati pre ulaska u vodu. Ulazak u kupku bez prethodnog pranja protumačiće se kao kad bi ste kod nas urinirali u bazen. Prilikom ulaska u vodu, krpu za pranje morate koristiti za skrivanje svojih intimnih delova.

Pozdravi

Rukovanje je na Fidži stiglo u 19. veku iz pacifičke države Tonga i ubrzo je postalo omiljeni običaj. Srdačan stisak ruke može biti vrlo dug i može trajati tokom celog razgovora.

I Rusi vole rukovanje, ali se pružanje ruke preko kućnog praga smatra vrlo nesrećnim. Ovaj običaj može ići do takvih krajnosti da neki dostavljači pice ne žele da predaju hranu i prime novac preko praga - pa ili će domaćin izaći napolje ili dostavljača mora pustiti unutra.

Od samog rukovanja, u Maroku je važniji ritual pozdravljanja koji može trajati i do 10 minuta. Želite li se s Marokancem pozdraviti na njegov način, najpre se morate rukovati, i to desnom rukom, a potom dlan staviti na srce kako biste pokazali da "susret primate k srcu". Dobri prijatelji nakon toga mogu međusobno poslati i poljubac propraćen bujicom dobrih želja i pitanjima: Kako si? Je li sve u redu? Nadam se da su ti roditelji dobro, Baraka (blagoslov) svima itd.

Uz dugotrajno rukovanje, u Italiji obavezo ide i ljubljenje u obraz, a to čine i muškarci međusobno ako su dobri prijatelji. Isto tako, u toj zemlji se guranje ne smatra nepristojnim, posebno na mestima gde je gužva, pa ako se nađete u sličnoj situaciji, nemojte da gubite živce. Italijanska specifičnost je i naglašeno gestikuliranje, međutim, o toj temi bi mogao da se piše poduži tekst.

Govor tela

U Brazilu nikako nemojte da pokazujete znak spojenog palca i kažiprsta u slovo O, jer se taj gest u ovoj zemlji smatra izuzetno vulgarnim. Svoje zadovoljstvo možete, međutim, iskazati podizanjem palca, ali to nikako ne smete učiniti u Iranu jer u toj zemlji podignuti palac znači isto što i srednji prst.

Zanimljivo je da isto značenje u Velikoj Britaniji imaju podignuti i spojeni kažiprst i srednjak, posebno dok vam je dlan okrenut prema licu. Međutim, okrenete li dlan ka spolja i razdvojite prste u znak slova V, s Britancima nećete imati problema jer će taj gest shvatiti kao znak pobede (victory) ili mir (peace).

Nađete li se u Indiji, nemojte se začuditi ugledate li osobu koja drži jezik među zubima dok rukama grabi vazduh oko nečije glave. To samo znači da osobu kojoj na taj način pristupi smatra izuzetno lepom ili posebno inteligentnom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.