Venecija polako ostaje bez gondola

Uprkos velikoj popularnosti koju elegantni čamci uživaju prvenstveno među turistima, Venecija bi uskoro mogla da ostane bez gondola. Sve je manje zanatlija koji umeju da naprave taj zaštitni znak italijanske romantike, a slaba zarada uzrok je zatvaranja mnogih radionica.
Uprkos velikoj popularnosti koju elegantni čamci uživaju prvenstveno među turistima, Venecija bi uskoro mogla da ostane bez gondola. Sve je manje zanatlija koji umeju da naprave taj zaštitni znak italijanske romantike, a slaba zarada uzrok je zatvaranja mnogih radionica.

Od turizma se u Veneciji dobro živi i brzo zarađuje, ali ne i u zanatstvu. Graditelji simbola tog živopisnog italijanskog grada - gondole, jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Đanfranko Vjanelo jedan je od retkih majstora koji prave gondole. Bez ikakvog plana ili crteža, ovaj majstor na neobrađenom drvetu skicira sastavne elemente čamca po kojem je Venecija možda i najpoznatija. "Prvo su to samo komadi drveta, ali iz te mase nastaje jedan od najlepših dragulja brodogradnje", objasnio je Vjanelo za nemački državni radio "Dojče vele".

Ipak, ta umetnost polako odumire. Đanfranko Vjanelo s velikim naporom održava svoj skvero, kako Venecijanci zovu radionice za gradnju gondola. Za novu gondolu majstor dobije oko 30.000 evra. Kada se odbiju troškovi za skup materijal, ne ostaje mnogo novca.

Istovremeno, potražnja za romantičnim "prevoznim sredstvom" opada. "Venecijansko umetničko zanatstvo je kolevka kulture. Evropa ne bi bila ono što je da nije našeg slikarstva, stolarstva, oblikovanja stakla i brodogradnje", smatra Vjanelo.

Šegrtima koji žele da ovladaju izradom gondola predstoji 10 godina obuke. Tek tada mogu da se nazovu "majstorom sekire".
Ipak, mali je broj onih koji se u Veneciji interesuju za taj tradicionalni poziv.

  • 01.04.2011 10:30
    Ovo je slika iz hotela The Venetian u Las Vegasu :)
    http://www.mrrakeback.co.uk/wp-content/uploads/2011/01/Las_Vegas-Venetian.jpg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.