VIDEO, FOTO: Kanjon Tare savršena destinacija za aktivan odmor nakon izolacije

Još uvek smo svi pod utiscima i svojevrsnim stresom od proteklih nekoliko meseci, ali stvari se vraćaju u normalne tokove sa letom koje nam dolazi.
Od danas su zvanično otvorene granice Srbije i Bosne i Hercegovine za slobodan prelezak svih građana, a tajming je idealan za odlazak u najpopularniji centar za aktivni odmor u regionu. 
 
Rafting centar Drina-Tara nalazi se u Republici Srpskoj (BiH), 18 kilometara od Foče prema Nikšiću. Kao na razglednici, ovaj raj na zemlji "ušuškao" se između dva nacionalna parka - Sutjeska i Durmitor, u podnožju planine Vučeva, na samoj obali reke.
 
 
Rafting centar Drina-Tara nalazi se na idealnoj poziciji jer se sve rafting ture završavaju upravo u pristaništu u samom kampu rafting centra, a sve ostale outdoor aktivnosti kreću upravo odavde. 
 
Sa više od 120 bungalova i oko 400 ležajeva, ovo je najveći kompleks za aktivni odmor u Evropi, a svake godine je sve popularniji. 
 
Rafting Centar Drina-Tara i Rafting Tara klub postoje više od 20 godina i uz odličnu organizaciju, profesionalnost i mere sigurnosti po EU standardima, uspeva da zadrži ono po čemu je postao poznat i omiljena destinacija turista iz celog sveta - porodičnu dobrodošlicu i toplu atmosferu, sa ugodnim večerima uz vatru, a sve to na samoj obali reke.
 
Dok provodite vreme na terasama koje se nadvijaju nad rekom, odmarate i dušu gledajući  kroz krošnje drveća u zvezdano nebo, a u svakom trenutku možete da pružite ruku i zahvatite pitku vodu iz ledene reke. Već to je odličan početak za pravi hedonistički doživljaj, a nastavlja se gozbom pred 18 domaćica kampa koje spremaju specijalitete Stare Hercegovine koje samo ovde, ovako autentično i obilno možete da probate. 
 
“Naša kuhinja je posebna priča. U kuhinji nemamo baš ni jednog profesionalnog kuvara, već su to naše domaćice, žene iz okolnih sela koje pripremaju domaću i domaćinsku hranu. Često ljudi pitaju da li se hrana služi po principu švedskog stola i tada se setimo da naši gosti taj sto koji im serviramo za svaki obrok često nazivaju 'slavskim stolom' i to je najpribližniji opis", opisuju domaćini kampa.
 
 
Rafting centar Drina-Tara, osim najboljeg smeštaja i organizacije na ovom području, ima još nešto što pravi najveću razliku i po čemu postavljaju standarde u ovom vidu turizma, a to su - ljudi. 
 
Tim probranih i odabranih, spremnih i iskusnih, licenciranih za vođenje čamaca za rafting Tarom, tim planinarskih vodiča, tim koji održava i vodi ture snažnim ATV kvadovima, momci koji vode goste na kanjoning neistraženim kanjonima ovog kraja, vozači koji vode računa o sigurnosti i udobnosti prilikom odlaska na ture, prijateljska ekipa simpatičnih konobara i već spomenute kuvarice koje hrane dušu i telo. To je nešto što se ne može kupiti, ali se može steći i izgraditi trudom i decenijskim radom.
 
 
Decenijama se ovde grade i prijateljstva. Postoji mnoštvo interesantnih priča o ekipama koje dolaze na rafting u Rafting Centar Drina-Tara već 22 godine zaredom, priče o ljubavima, veridbama, novim prijateljstvima, priče o svima koji imaju privilegiju da barem delić svog života preveslaju zajedno sa divnim ljudima i u ovim nestvarnim kanjonima.
 
 
Teritorija Foče je poznata, naročito među strancima, kao ''zemlja kanjona'' i nalazi se na istoku Republike Srpske, severu Hercegovine, na samoj granici sa Crnom Gorom. Ovaj kraj poznat je kao oaza prirode, potpuno nezagađen, sa pitkim rekama i potocima, visokim planinama. Jedina prašuma u Evropi - Perućica, nalazi se baš ovde, s vodopadom Skakavac u njenom središtu, a tu je i najviši vrh BiH Maglić. 
 
U podnožju Maglića postoji glečersko jezero u obliku srca, Trnovačko jezero, po mnogima najlepše u bivšoj Jugoslaviji. Odmah preko puta su obronci planine Zelengore s mnoštvom planinskih jezera poznatijim kao "gorske oči". 
 
Obilazak svega ovoga ne može da se meri ni sa čim, a još je bolje iskustvo kada se to sve obiđe u pratnji vodiča iz Rafting centra Drina-Tara. 
 
Iskusni vodiči znaju svaki vrh, svaki izvor i svaki cvet koji raste, a cenjene posetioce obasipaju zanimljivim pričama iz bogate istorije ovog kraja. Kao lokalci u ovoj kraju, vole svoj posao i naročito uživaju u približavanju lokalne prirode i istorije svakom gostu.
 
Veliku većinu gostiju Rafting Centra Drina-Tara čine gosti iz Srbije, i samim otvaranjem nove deonice autoputa Miloš Veliki, put do ove predivne destinacije je dosta kraći. 
 
Najprijatnija i najčešća putanja do njih je sada upravo tim autoputem do kraja, pa onda preko Mokre Gore, Višegrada i Goražda. Većina turista se odlučuje za trodnevni rafting aranžman i samim tim provodi dve noći u Rafting Centru Drina-Tara, ali ponuda naših domaćina je bogatija - od jednodnevnih do petodnevnih aranžmana, a sve ih možete pogledati OVDE. Takođe, sve aranžmane možete da kombinujete i prilagodite lično sebi.
 
 
Ukoliko se odlučite za četiri dana avanture u Rafting centru Drina-Tara, čeka vas rafting najboljim delom Tare. ATV kvadovima popećete se na sam vrh kanjona sve do jedinstvene farme sira na ivici najvećeg evropskog kanjona. Velikim džipovima preći ćete planinu Zelengoru, a stazama Mlečnog Puta Emira Kusturice i Monike Beluči vratićete se pod Maglić i peške stići do glečera Trnovačkog jezera. Očekuje vas uzbudljiva poseta katunima, uz degustraciju sira i skorupa iz mešine i iskustvo koje će svaki gost pamtiti.
 
 
Vidimo se uskoro u Rafting centru Drina-Tara, u avanturi koja se pamti i kojoj ćete se rado vraćati.
 

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.