FOTO: Laos sve privlačniji za turiste

Laos postaje sve popularnija turistička destinacija i najviše turista se opredeljuje za oblast Luang Namtu, prepoznatljivu po svojim gustim šumama, divljim životinjama i kulturnoj raznolikosti velikog broja etničkih grupa.
Laos postaje sve popularnija turistička destinacija i najviše turista se opredeljuje za oblast Luang Namtu, prepoznatljivu po svojim gustim šumama, divljim životinjama i kulturnoj raznolikosti velikog broja etničkih grupa.

Prema podacima lokalne turističke organizacije, prošle godine je ovaj deo Laosa posetilo 250.000 turista što je značajan porast u odnosu na 20.000, koliko ih je bilo 1999. godine.

Nedavno su u severozapadnom delu ove države u jugoistočnoj Aziji, Ujedinjene nacije pokrenule projekat "Nam Ha" s ciljem da se stvori jača veza između turista i lokalnog stanovništva, koje je svesno koliko je ta grana važna za njihovu državu.

Turisti, u grupama po osam, mogu odsesti u nekoj od kuća, upoznati se sa lokalnim običajima, tradicionalnim jelima i, uz pratnju jednog od članova domaćinstva, ići na ekskurziju po nacionalnom parku Nam Ha, čija je površina 554.000 ara.

"Iskustvo je neverovatno. Potpuno ste upućeni u svaki segment njihovog svakodnevnog života i imate osećaj kao da i vi živite tu“, rekao je dvadesetosmogodišnji britanski turista Džo Park.

Da bi takva simbioza uspela, turisti su, s jedne strane, savetovani da poštuju lokalne običaje - da se izuvaju pri ulasku u kuću, poštuju sveta mesta i ne fotografišu bez dozvole, dok je lokalno stanovništvo, s druge strane, savetovano da izađe u susret gostima i poradi na svojoj higijeni.

"Nameravamo da i u drugim delovima Laosa pokrenemo ovakve projekte. To bi bio veliki preokret za državu koja je jedna od najsiromašnijih na svetu", izjavio je savetnik u Ujednjenim nacijama Stiven šipani.

  • Jazz

    30.05.2011 06:17
    Bilo bi jako lepo provesti tamo mesec dana...
    Zaista je predivno !
  • bane

    29.05.2011 14:38
    predivno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja