Ukidanje viza obara cene

Avio-kompanije munjevito su reagovale posle najave da Slovenija od 19. decembra ukida vize građanima Srbije, a ostale zemlje Evropske unije to planiraju za novogodišnje i Božićne praznike, tako što su počele da snižavaju cene karata.

Borba za putnike je počela. Tako, na primer, ako sa mađarskim "Malevom" letite iz Beograda do bilo koje destinacije u Evropi, povratnu kartu platićete 120 evra. Veliki avio-prevoznici poput "Lufthanse", "Al Italije", "Britiša", "Er Fransa", "Maleva", "Olimpika" počeli su da prodaju karte po promotivnim cenama.

Povratna karta iz Beograda do bilo koje evropske destinacije pala je sa 300 na 120 evra. Dozvole za letove iz Beograda uskoro dobijaju i najveće evropske "louv kost" kompanije. "Od novih kompanija koje će u toku zimskog perioda leteti iz Srbije tu je mađarski "Malev", koja će početi da leti od 14. decembra ove godine. Dozvolu je dobio i "Flaj Niki" koji će leteti od 1. februara 2010. godine.

"Montenegro erlajns" će uspostaviti nove letove od Niša do Ciriha i iz Ciriha do Niša", izjavila je za RTS Katarina Andrić-Milosavljević iz Direktorata za letenje. "Trenutno u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo nalazi se zahtev "Adrie ervejsa", slovenačke avio-kompanije, koja je podnela zahtev za letove od 1. marta iduće godine", dodala je Andrić-Milosavljević.

U agencijma koje prodaju karte kažu da su i ponuda i tražnja u porastu. Svakodnevno se objavljuju privlačne, a jeftinije ponude, što znači da je konkurencija počela da daje rezultate. Trenutno je najpovoljniji "Olimpik" koji leti za Atinu, a povratna karta vikend verzija je 25 evra sa svim troškovima i taksama. Dakle, nema skrivenih trškova.

Procenjuje se da će, posle ukidanja viza, avionski saobraćaj svake godine imati gotovo pola milona putnika više. Ukupan prihod aviobiznisa preko Beograda mogao bi 2010. godine da premaši stotinu milona evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.