Ponovno "otrkiće" najstarijeg grada

Zidine najstarijeg potopljenog grada na svetu otkrivene su u vodama nedaleko od poluostrva Peloponez u južnoj Grčkoj.

U pitanju je grad Pavlopetri, čiji su ostaci pronađeni još 1967. godine, ali su arheolozi tek u poslednje vreme počeli bolje da ga proučavaju, piše grčka štampa.

Prema rečima britanskog arheologa Nika Fleminga iz Britanskog centra za okeanografiju, Pavlopetri je najstariji do danas poznati podvodni grad. Nalazište, koje čine ulice, luka, zgrade i grobnice, veoma je dobro očuvano. Naučnici smatraju da se grad prostirao na 100.000 kvadratnih metara. Mada je otkriven pre 32 godine, grad Pavlopetri nije bio predmet dubljih arheoloških istraživanja.

Grupa istraživača na čelu sa arheologom Džonom Hendersonom sa univerziteta u Notingemu nedavno je ponovo počela da istražuje nalazište. Do sada su uspeli da izrade mapu polovine grada. Na osnovu raznih predmeta, poput neolitske grnčarije pronađene u ruševinama, zaključili su da je grad star između 5.000 i 6.000 godina.

Ostaci brodova i tovara koji su prenosili pokazuju da je Pavlopetri bio lučki i trgovački grad. Naučnici trenutno rade na izračunavanju visine obale na kojoj se grad nalazio pre potapanja, do čega je najverovatnije došlo zbog jakih seizmičkih aktivnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.