Loša usluga za mnogo para

Za razliku od mnogih hotela u svetu koji svoje cenovnike svakodnevno prilagođavaju tražnji, cene hotelskog smeštaja u Srbiji, uprkos malom broju gostiju, bezobrazno su visoke.
Primera radi, noćenje sa doručkom u hotelu sa tri zvezdice na Paliću skuplje je nego u hotelu iste kategorije u Rimu, Budimpešti ili Pragu. Ako se uzme da je i avio-prevoz do Srbije skup, onda ne treba da nas čudi što nam turizam baš i ne cveta, piše "Blic".

Na razlike u cenama hotelskog smeštaja nedavno je upozorila Jasna Dimitrijević, direktor Turističke organizacije Beograda, kazavši da su cene u takozvanim vikend paketima u Beogradu u odnosu na gradove regiona skuplje za 35 do 40 odsto. Ona je kao primer navela da trodnevni boravak u Beogradu košta od 500 do 600 evra, a da je moguće napraviti ponudu i za 210 evra. Kako bi cene u Beogradu bile konkurentne, smeštaj vikendom u hotelima sa tri do pet zvezdica mora da se uklopi u iznos od 90 do 240 evra, ali je suštinski uslov za snižavanje cena u ovom sektoru povećanje konkurencije i otvaranje novih hotela.

Međutim, cene nisu visoke samo u Beogradu. Na sajtu www.visitsrebia.org može se videti da noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi na primer u novosadskom hotelu „Elit“ košta 70, a u hotelu „Panorama“ 50,08. Smeštaj u hotelu „Breza“ u Vrnjačkoj banji košta 36, a u „Vili Lira“ na Paliću 28,37 evra. Reč je o hotelima koji su kategorisani sa tri zvezdice. Nasuprot njima, smeštaj u hotelima iste kategorizacije u Rimu može se naći već od 25,90 dolara, u Pragu od 26,05, u Budimpešti od 29,64, u Berlinu od 35,05, u Beču od 59,79, a u Parizu od 88,61 dolara. Zašto su naši hoteli toliko skupi?

Ljiljana Čerović, PR Turističke organizacije Srbije, objašnjava da su visoke cene hotelskog smeštaja posledica ukidanja kategorije dvojnih cena koje su ranije važile za domaće i strane goste. Sa ukidanjem te obaveze svi hoteli su otišli ka višoj ceni, što je rezultiralo da gosti smeštaj traže u hostelima koji su mnogo pristupačniji, zbog čega je prosečna popunjenost hotelskih kapaciteta postala veoma niska.

Osim toga, dodaje ona, Srbiji, pre svega Beogradu, nedostaju hoteli sa tri zvezdice koji će imati umerene cene i biti deo ukupne turističke ponude. Zbog toga bi hotelijeri pre renoviranja ili gradnje hotela trebalo da konsultuju stručnjake o tome koja je to ciljna grupa ljudi koji dolaze u Srbiju, i u skladu s tim odluče šta će u objektu graditi. Jer svaka gradnja koja teži ka većem broju zvezdica podrazumeva i veće troškove ne samo gradnje već i održavanja, što se na kraju odražava na cenu smeštaja.

Pregovori između Turističke organizacije Beograda, „Jata“, Aerodroma i nekoliko hotela o pripremi specijalnog „siti brejk“ vikend aranžmana još uvek su u toku. Interesovanje za dovođenje turista u Beograd po ceni od 210 do 250 evra prošle nedelje na sajmu turizma u Londonu iskazalo je nekoliko britanskih agencija kao što su „BA holidejs“, „Ridžent holidejs“ i „Siti traveler“. Paket aranžman obuhvatao bi avionsku kartu, dva ili tri noćenja u hotelu, i turističko razgledanje grada. Slični aranžmani biće predstavljeni i na ostalim međunarodnim sajmovima.

Nižim cenama avio-prevoza svakako će doprineti ukidanje viza za građane Srbije koje na snagu stupa 19. decembra, jer se tim očekuje se i veći broj lou kost avio-kompanija koji će po nižim cenama iz Srbije prevoziti putnike do željenih destinacija, ali i obrnuto, strane turiste do Srbije.
  • Mh

    29.07.2019 00:30
    Usluga
    Sve se svodi na fenomenalnu prirodu, ogroman potencijal, fantastične mogucnosti ali mi kaskamo u svakom smislu. Od ambijenta u kome se nalazi hotel (vulkanizer, pecenjara, butik za vencanice) do usluge koja je u svakom smislu ispod svakog standarda. Doručak bez mašte, kreveti neudobni, posteljina od materijala za zavese. Nekulturno lenjo osoblje i recepcija ... pa mali stočić, cigarete, kafica i polako ustajanje Izvolite. A onda cena da se čovek onesvesti. Prljavština. Otprilike hoćete da podrzite domacu industriju, ali šta vredi kada su to samo paravani za pranje novca. Platite da vas naprave magarcem. Jednostavno lenjost, odsustvo svake discipline iskusnog menadzmenta i odgovornosti.
  • turista

    10.03.2010 05:41
    nije to nista
    dvokrevetna soba u hotelu na ostrvu maui na havajima kosta $500, dnevno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.