FOTO: Gradovi u kojima se treba izgubiti

Skrenuti u pogrešnom pravcu u nepoznatom gradu i nije tako loše. Naime, BBC piše da je to najbolji način da se otkriju sve tajne tog mesta, oseti prava atmosfera i upozna lokalno stanovništvo.
Skrenuti u pogrešnom pravcu u nepoznatom gradu i nije tako loše. Naime, BBC piše da je to najbolji način da se otkriju sve tajne tog mesta, oseti prava atmosfera i upozna lokalno stanovništvo.

Naravno, postoji dobar i loš način da se izgubite, a najbolje je to uraditi namerno sa dosta slobodnog vremena i planom za povratak. Neki gradovi naprosto mame da zaronite u njihove najskrivenije kutke i izgubite se, a BBC preporučuje šest gradova u kojima je poželjno da ostavite na stranu vašu mapu i zalutate.

Venecija

Od ovog kulturno-istorijskog dragulja na severu Italije će vam se zavrteti u glavi. Prvo što ćete uočiti su nepregledni identični kanali i mostovi s kojih se skreće u slepe ulice. No, isplati se izgubiti se u Veneciji jer će vas zapanjiti sa svojom bajkovitom lepotom.

Ako nikako ne možete naći pravi put BBC savetuje da obratite pažnju na znakove i strelice uklesane u zgrade koje će vas, ukoliko ih pratite, odvesti do prepoznatljivih znamenitosti kao što su Most uzdisaja ili Galeria L'Accademia.

Varanasi

Da stotinu puta prođete ulicama ovog indijskog grada, svaki put ćete naći način da se izgubite. Ipak, nemojte žaliti jer ćete u gradskom lavirintu otkriti hramove, neodoljive prodavnice i rasprodaje kvalitetne svile.

Ukoliko se izgubite, ne brinite! Bezbroj vozača rikši će biti i više nego srećni da vas vrate kući za dosta nisku cenu.

London

Većina turista koji posete prestonicu Engleske, grad i njegove znamenitosti obilaze tako što od jednog do drugog mesta idu metroom. To je efikasno, ali nimalo romantično. Pokušajte odlutati i bićete nagrađeni velikim trgovima, skrivenim dvorištima i jedinstvenim buticima.

Kako biste izašli na pravi put jednostavno potražite prepoznatljivi znak londonske podzemne železnice.

Tokio

Zbunjujući ritam i treperenje miliona neonskih natpisa bi vam moglo prouzrokovati glavobolju. Prepustite se dezorijantisanosti i skrenite s puta kako biste otkrili lepotu skromne i nesavršene strane ovog grada.

Kao i London, Tokio ima savršeno organizovan javni prevoz. Ako vam je dosta lutanja samo uskočite u gradski voz.

Istanbul

Postoje barem dve dobre stvari skretanja iz središta turskog dragulja na Bosforu. Jedna je da će hotele i naporne trgovce ćilimima zameniti lokalne prodavnice čaja, parkovi i predivne kuće. Druga je da će vas okolna uzvišenja nagraditi zadivljujućim pogledom na Bosfor i slatkim umorom.

Ako želite da se vratite u turističku zonu, zaustavite se kod jednog od mnogobrojnih uličnih prodavaca čaja i pitajte ga da vas uputi u Plavu (Sultananhmet) džamiju.

Kanbera

Sa svojim kružnim tokovima, glavni grad Australije redovno "postavlja" zamke svojim posetiocima. Međutim, postoje bolji načini da se ovde izgubite. Idite iz centra grada i krenite u predgrađe jer tu ćete osetiti puls grada, videti kako žive njegovi stanovnici i dobro se najesti.

Uvek je dobro nositi sa sobom GPS. Ili se jednostavno poslužite tradicionalnom australijskom metodom i jednostavno pitajte za pravac.

  • ns

    01.08.2011 12:33
    slažem se za Istanbul, i od navedenih Venecija i London takođe a verovatno i Tokio, druga dva definitvno ne! fali Amsterdam na spisku!
  • gil

    01.08.2011 09:57
    bila u 3 grada od gore pomenutih. Prijateljski savet je da neplansko setanje zaobidjete u Istanbulu. Pogotovo u delu oko Kapali carsije, gde i dosta turista zalazi. Moze vam se desiti kao i meni, da zadjete u neke ulucice gde se na ulicama u kazanima kuva rucak, i gde posle 8 sati nema zena na ulici, ne turistkinja nego uopste, samo lokalnih brkatih turaka koji vas gledaju polubledo. nikako prijatan dozivljaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja