700.000 građana Srbije letuje u Grčkoj

Broj turista iz Srbije koji će provesti odmor u Grčkoj ove godine dostići će 700.000, kaže grčki ministar kulture i turizma Pavlos Jerulanos.

Broj turista iz Srbije koji će provesti odmor u Grčkoj ove godine dostići će 700.000, kaže grčki ministar kulture i turizma Pavlos Jerulanos.

Prema njegovim očekivanjima sledećeg leta iz Srbije će u Grčku doputovati čak milion turista.

"Izuzetno mnogo turista iz Srbije dolazi u Grčku na odmor. Čini mi se da je to i najčešće birano odredište van Srbije. Prošle godine ukinute su vize, što je ljudima omogućilo da znatno slobodnije putuju. Kao rezultat, imamo izuzetan rast broja turista", kaže Jerulanos.

Prema njegovim rečima najtraženije destinacije su na Halkidikiju.

"Poslednjih godina raste interesovanje za nove destinacije, ljudi češće biraju ostrva - Kefaloniju, Zakintos i Krf. Malo srpskih turista zna za popularnije destinacije - Mikonos, Rodos, Kos i Krit. Ipak, najveći rast vidimo na mestima koja su u Srbiji najpoznatija", navodi Jerulanos.

S druge stane i Grci su zainteresovani da posete Srbiju, smatra Jerulanos.

"Grci jesu zainteresovani za putovanje u Srbiju, kako zbog snažnih veza među našim zemljama, tako i zbog brojnih verskih spomenika koje žele da posete. Ipak, ne možemo porediti broj turista koji iz jedne zemlje putuju u drugu, jer Grčka nudi pre svega letnje primorske destinacije", navodi Jerulanos.

"Engleska i Nemačka su tradicionalno zemlje iz koje u Grčku dolazi najviše turista. Prošle godine imalio smo značajan pad na tim tržištima, što smo kompenzovali otvaranjem novih tržišta, među njima i srpskog. Ove godine, uz povratak posetilaca sa starih tržišta, imamo i sve više novih gostiju. Među novim tržištima je i Rusija", kaže Jerulanos.

Ministar turizma Grčke kaže da je svetska ekonomska kriza čak imala pozitivan uticaj na turizam u Grčkoj, u smislu da će 2011. najverovatnije biti rekordna po poseti.

"Prošle godine otvorili smo nova tržišta kao što su Srbija, Turska i Izrael. Ove godine, uz ta nova tržišta, imamo i rast i oporavak starih tržišta. Videćemo, još je rano za procene, septembar i oktobar su trakođe važni meseci. Ali, dosadašnji pokazatelji su vrlo pozitivni", navodi Jerulanos.

On kaže da je avgust je prošao veoma dobro, a da je broj turista tokom jula i avgusta porastao u odnosu na prošlu godinu.

"Očekujemo da se u septembru i oktobru taj trend nastavi, a svakako se radujemo da u našoj zemlji ugostimo još više posetilaca iz Srbije. Dobro je poznato da među nama postoje snažne kulturne veze, velika je ljubav naroda naših dveju zemalja, što je jedan od razloga što se Srbi u Grčkoj osećaju tako slobodno", kaže Jerulanos.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja